Recept na víkend: Pravé nórske „bollere“, pečené buchtičky s kúskami čokolády alebo mandľami. Sú skvelé!

Patricia Poprocká, 8. júla 2023 o 04:29

Na Slovensku zvykneme piecť buchty s lekvárom, makom či orechami, Nóri majú svoje tradičné buchtičky. Sú trocha iné než naše, no tiež chutné a ich príprava vám zaberie podstatne menej času než naše „pravé babičkine“. Skúste pre zmenu túto severskú sladkosť do ruky.

Boller je chutný ku káve, ale i len tak do ruky. Ako babičkine buchty.

Foto: Patricia Poprocká

Cesto sa od nášho kysnutého príliš nelíši. Na kilo polohrubej múky potrebujete jedno balenie droždia v prášku (nič sa ale nestane, ak si pripravíte aj kvások klasický spôsobom v mlieku či vo vode), 150 gramov cukru, trocha soli, dve kávové lyžičky kardamónu a 1 dcl oleja. To všetko vypracujte ručne tak, aby sa odliepalo od vašich rúk aj misky, potrvá to možno aj 10 minút.

Potom doň pridajte podľa vašej chuti horkú čokoládu nakrájanú na kúsky. Dajte pozor, aby neboli priveľké, ale zas ani drobné omrvinky, skrátka tak, aby sa potom príjemne jedli. Kto nemá rád čokoládu, môže tam dať namiesto nej hrozienka, prípadne nakrájané oriešky či mandle. Alebo aj všetko dokopy, ako chcete.

Všetko ešte raz zľahka premieste, aby sa prísady rovnomerne vmiešali do cesta. Potom z neho začnite vyrábať okrúhle buchtičky, podobné ako keď robíte buchty na pare. Opäť nie príliš malé, ale zas ani veľké, rátajte s tým, že ešte na plechu podrastú. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte v teple kysnúť. Odporúča sa minimálne hodinu, závisí to však od teploty prostredia aj výdatnosti droždia.

Potom pečte vo vyhriatej rúre na 225 stupňov Celzia osem až 10 minút.

Tip: Ak chcete, aby boli lesklejšie, po vybratí ich ešte môžete potrieť mliekom (obyčajným alebo rastlinným), prípadne ešte maslom alebo vajíčkom.

Nechajte vychladnúť a potom konzumujte. Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >