Proti Covidu-19 sa možno budú očkovať aj deti od 12 rokov

TASR, 3. februára 2021 o 04:31

Spoločnosť Pfizer-BioNTech je pripravená začať klinické testy vakcíny aj na deťoch vo veku 12 až 15 rokov. Firma Moderna na klinický test svojej vakcíny stále hľadá dobrovoľníkov v rozpätí od 12 až 17 rokov.

Očkovanie proti Covid-19 bude zrejme dostupné aj pre deti do 12 rokov.

Foto: Shutterstock.com

Očkovania proti Covidu-19 by sa mohli dočkať aj deti od dvanástich rokov. V Spojených štátoch amerických už dokonca možno koncom jari alebo začiatkom leta.

Podľa odborníka Bieleho domu na pandémiu koronavírusu Anthonyho Fauciho by sa týmto krokom USA priblížili ku vytvoreniu kolektívnej imunity potrebnej na výrazné spomalenie šírenia nákazy koronavírusom. Mladí do veku 18 rokov predstavujú asi štvrtinu americkej populácie. Podľa odborníkov je na získanie kolektívnej imunity potrebné zaočkovať najmenej 70 až 85 percent obyvateľov USA.

Očakáva sa, že spoločnosť Pfizer-BioNTech by mohla požiadať americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv o schválenie núdzového použitia pre deti od 12 rokov v prvej polovici tohto roka. Fauci tiež dodal, že klinické testy vakcín na deťoch môžu byť vykonané na menšej vzorke účastníkov. Vakcíny od Pfizer-BioNTechu aj Moderny sa prejavili ako vysoko účinné v testoch na dospelých ľuďoch, ktorých sa zúčastnili desaťtisíce dobrovoľníkov.

Očkovaciu látku od americko-nemeckého konzorcia Pfizer-BioNTech v USA schválili na núdzové použitie pre ľudí od 16 rokov, toto použitie je možné využiť aj u nás, vakcína sa dáva napríklad ťažko chorým deťom. Vakcínou od americkej firmy Moderna môžu byť očkovaní len dospelí od 18 rokov.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >