Príďte sadiť les, v Telgárte je v sobotu vítaná každá ruka

pt, 10. októbra 2019 o 04:52

Ak premýšľate, čo s víkendom, príďte do Telgártu. Budú sa tam vysádzať nové stromy a vítaná je každá ruka. Cieľom je vysadiť 3000 stromčekov.

Vysádzať sa bude smrek obyčajný, smrekovec opadavý a buk lesný, pod odborným dozorom, aby les vydržal čo najdlhšie.

Foto: PRAVDA, Andrej Barát

Výsadba sa začína v sobotu ráno o deviatej v Telgárte. Vysádzať sa bude smrek obyčajný, smrekovec opadavý a buk lesný. „Pripojiť sa môže ktokoľvek, budeme vďační za každého dobrovoľníka,“ odkazujú organizátori, občianske združenie Pure Slovakia.

Nepôjde len o hocijaké sadenie, výsadba bude prebiehať pod odborným dohľadom urbárov, možno sa teda ešte kadečo priučiť.

„Urbár najlepšie vie kedy, kde a aký druh stromov sa môže vysádzať, aby sa nestalo, že pri ďalšej kalamite nový les zanikne,“ vysvetľujú organizátori. Urbár, s ktorým spolupracujú, drevo zo svojho územia neťaží a medzi svojimi členmi má ľudí, ktorí bojujú proti nelegálnej ťažbe na Slovensku. Lokálni pracovníci sa následne o mladé sadenice starajú a taktiež bojujú proti lykožrútovi.

Občianske združenie financuje výsadbu z darov jednotlivcov, ale aj predajom vlastných tričiek.

Na Slovensku ubudlo v dôsledku legálnej i nelegálnej ťažby až 700 kilometrov štvorcových lesov, aj preto prichádzajú s iniciatívou sadiť nové. V máji sa pri pilotnej akcii stretlo 80 dobrovoľníkov zo všetkých kútov Slovenska a vysadili prvú tisícku stromov.

Viac o výsadbe stromčekov a o Pure Slovakia si môžete prečítať TU a pozrieť vo videu.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >