Prežila dve noci v lese. Nemecké dievčatko stratené v českých horách sa našlo!

Gabriela Bachárová, 12. októbra 2021 o 10:06

Nechcel by to zažiť žiadny rodič. Zo stopovacej hry, ktorou sa nemecká rodina zabávala na výlete v pohorí Český les, sa stalo zúfalé hľadanie strateného osemročného dievčatka. Našťastie s dobrým koncom. Po dvoch nociach strávených v lese sa Julia našla.

Dievča prežilo v lese (ilustračná fotografia).

Foto: Rado Gadoczi, flog.pravda.sk/pupava.flog

Nepriestupný les, vysoké skaly, rokliny. To je terén, v ktorom sa policajti a horskí záchranári snažili už od nedele večera dievča nájsť. Teploty sa pritom v noci a nad ránom pohybovali pod nulou a nádej, že sa podarí malú Julia Sleegersovú z Berlína nájsť živú, sa stále znižovala. V utorok popoludní však česká polícia oznámila radostnú správu, v ktorú všetci stále trochu dúfali.

Sústredené pátracie úsilie prinieslo ovocie, dieťa našli len dva tri kilometre od miesta, kde ho naposledy videli. „Bola to náhoda, sedela v tráve uprostred lesa. Komunikovala a bola dezorientovaná,“ povedal pre český denník Právo hájnik Domažlických mestských lesov Martin Semecký, ktorý ju spolu s kolegami v rámci pátracej akcie objavil. „Som veľmi šťastný, že sme ju našli. Boli sme už zúfalí, nevedeli sme, kde hľadať,“ priznal.

Ako pre web Českej televízie uviedol Václav Bernard, starosta obce Všeruby, Julia je napriek tomu, že v horách strávila dve noci, zdravá, len podchladená, v dobrom stave. Krátko po objavení si ju prevzali do starostlivosti nemeckí lekári.





Nemecká rodina sa vybrala na výlet do okolia Čerchova (1 041 metrov), najvyššieho vrchu pohoria Český les. Nemali to sem ďaleko, pohorie leží v prihraničnej oblasti v okrese Domažlice.

Výletníci – rodičia, syn, dcéra a synovec - v lese údajne hrali stopovaciu hru a jednotliví členovia sa od seba oddelili. Chlapci sa našli (podľa nemeckej polície ich tiež objavili pátrači, česká polícia sa k tomu nevyjadrila), ale dievča nie. Nebolo pritom dobre oblečené, malo len modrú jesennú bundu.


V tomto pohorí sa dievča stratilo.

Dievčatko hľadali českí aj nemeckí policajti a záchranári. Boli nasadené vrtuľníky s termovíziou a na mieste sa objavili policajní kynológovia so svojimi služobnými psami. Išlo o niekoľko stoviek ľudí v horách pátrajúcich aj v noci, k tomu dobrovoľníci, ktorí Juliu často hľadali na vlastnú päsť a k nevôli polície, ktorej ich prítomnosť komplikovala prácu. Bol to však práve dobrovoľný pátrač, ktorý priniesol tú najlepšiu správu, že je dievča nažive.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >