Prekvapujúce. Slovenské deti chcú pod stromček peniaze!

TASR, gb, 30. novembra 2018 o 11:45

Slovenské deti túžia dostať na Vianoce trochu prekvapujúco peniaze, a to až 29 percent z nich. Po nich nasledujú v zozname prianí mobil (24 percent), oblečenie (22 percent), praktický darček (18 percent), výlet (17 percent), počítač (15 percent), kozmetika (13 percent) alebo kniha, športové potreby a konzola (všetky po desať percent).

Čo dostanú vaše deti tento rok pod stromček?

Foto: Shutterstock.com

Medzi tri najžiadanejšie darčeky žiakov prvého stupňa patria mobil, výlet a narovnako peniaze a lego. Na druhom stupni sú to oblečenie, mobil a peniaze. Stredoškoláci túžia po peniazoch, praktickom dare a oblečení. Vyplýva to z tohtoročného prieskumu agentúry IPSOS na reprezentatívnej vzorke 1200 respondentov – detí, mládeže a rodičov do 35 rokov.

Vyrobený darček by chceli dostať len tri percentá detí. „Deti najviac túžia po peniazoch, ktoré sú v rebríčku u rodičov až na desiatej pozícií, ale aj po mobile či oblečení. Najviac sa tieto generácie k sebe blížia pri výlete či praktickom darčeku podľa aktuálnych potrieb,“ objasnila povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Rodičia pritom svojim deťom plánujú darovať najčastejšie oblečenie (28 percent), praktický darček (21 percent), lego (21 percent), knihu (20 percent), výlet (15 percent), športové potreby (14 percent), mobil (12 percent), spoločenskú hru (12 percent), sladkosti (11 percent) a peniaze (10 percent). „Na najnižších pozíciách sa objavil vyrobený darček, hracia konzola či zážitkový darček," poznamenala Lenka Buchláková.

Vianočné darčeky nekupujú len rodičia deťom, ale aj naopak. Kým väčšina stredoškolákov neprekročí sumu 50 eur, vysokoškoláci míňajú vo väčšine do 100 eur. Pracujúci na darčeky minú najviac, takmer polovica z nich viac ako 250 eur. Viac peňazí na darčeky míňajú chlapci ako dievčatá a viac muži ako ženy.

Na Vianoce podľa prieskumu dostáva darčeky 92 percent slovenských detí. Viac je to na narodeniny, 95 percent.



ANKETA:

Darovali by ste na Vianoce deťom peniaze?

33,3%



50,0%



16,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >