Prekvapenie? V počítačových znalostiach sú lepší žiaci základiek ako stredoškoláci a vysokoškoláci

TASR, gb, 20. decembra 2018 o 13:47

Na prvý pohľad to vyzerá prekvapujúco. V počítačových znalostiach sú na tom lepšie žiaci základných škôl ako ich starší kolegovia na stredných a vysokých školách. Vzhľadom na to, že na základkách záujem o vyučovanie IT výrazne rastie, to však dáva logiku.

Žiakom na základných školách to ide za počítačom lepšie ako starším deťom.

Foto: Shutterstock.com

Priemerná úspešnosť v IT Fitness Teste 2018 klesla tento rok na stredných a vysokých školách zo 42,6 percenta v minulom roku na 36,6 percenta v tomto roku. Žiaci a študenti dosiahli najhoršie výsledky v kategórii Bezpečnosť a počítačové systémy, tam ich priemerná úspešnosť bola len 20,8 percenta, učitelia dosiahli 35,4 percenta. Študenti majú problém s kritickým hodnotením a analýzou textu i s identifikáciou bezpečnostných hlásení počítača.

Naopak, úspešnosť v texte pre základné školy stúpla z 39,6 percenta na 46,1 percenta, čo ocenil koordinátor testu František Jakab a dodal, že na základných školách stúpa záujem o vyučovanie informatiky.

Medzi školami v jednotlivých krajoch sú výrazné rozdiely, v teste pre základné školy je najvyššia priemerná úspešnosť v Bratislavskom kraji (54 percent) a najnižšia je v Trenčianskom kraji, 32 percent. Podľa autorov IT Fitness Testu sú nepriaznivé výsledky dôsledkom slabej kvality a rozdielov vo vyučovaní informatiky.

Do IT Fitness Testu 2018 sa od konca apríla do konca júna 2018 zapojilo viac ako 30-tisíc žiakov, učiteľov a študentov zo základných, stredných a vysokých škôl. O výsledkoch 7. ročníka testovania IT zručností na Slovensku informovala IT Asociácia Slovenska.

Mladí ľudia nevenujú podľa vicepremiéra pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho pozornosť bezpečnostným hláseniam a sú nepozorní pri nastavovaní hesiel, nedodržiavajú pravidlá pri napojení sa do verejnej siete, ale aj pri odklikávaní notifikácií. Aj vo vzdelávaní sa treba zamerať na kybernetickú bezpečnosť, povedal.

Viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský k výsledkom povedal, že mladá generácia nie je naďalej v oblasti informatiky dostatočne pripravená na profesijný život. Bez ovládania a aplikácie digitálnych zručností v praxi budú absolventi škôl pre pracovný trh len akýmsi polotovarom, uviedol s tým, že sa treba zaoberať kvalitou učiteľov a vyučovania informatiky a matematiky na školách.

Podľa expertných analýz z Európskej komisie vznikne do roku 2020 v IT oblasti asi pol milióna pracovných miest, ktoré bude problematické obsadiť, povedal vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Ladislav Miko s tým, že počet týchto pozícií ročne stúpne okolo troch percent. V IT segmente je priestor na realizáciu aj pre ženy a dievčatá, pripomenul Ladislav Mika a pripomenul užívateľom internetu na Slovensku, že treba vedieť informácie vyhodnocovať, posudzovať ich kvalitu, dôveryhodnosť a pravdivosť.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >