Pôrodné asistentky chcú pomáhať ženám doma, ale nemôžu

SITA, gb, 1. januára 2023 o 03:38

Pôrodné asistentky na Slovensku nemajú možnosť v plnom rozsahu uplatňovať svoje kompetencie tak, ako to vyplýva z ich vzdelania, skúseností a platnej legislatívy. To mnohé od tejto práce odrádza.

Pôrodné asistentky chcú ženy navštevovať doma.

Foto: Shutterstock.com

Ako konštatuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, na Slovensku je okolo 1 600 pôrodných asistentiek, väčšina z nich pritom pracuje v nemocničných zariadeniach. V „teréne“ ich pracuje veľmi málo.

„Predpokladáme, že o takýto typ práce by záujem určite bol, viaceré pôrodné asistentky, ktoré majú dostatok skúseností a odborných vedomostí by túto prácu privítali, treba však nastaviť vyhovujúce podmienky. Problémom sú totiž platby za túto starostlivosť. Okrem zdravotnej poisťovne Union nie je ochota preplácať výkony pôrodným asistentkám, čím sa táto starostlivosť stáva pre ženy nedostupnou," poukazuje komora.

Za dôležité považuje stanovenie štandardizovaných postupov pre pôrodné asistentky pri práci so ženami, kde by boli presne popísané podmienky, obsah aj rozsah návštev tak, aby boli chránené ženy, ale aj asistentky. „Tento štandard by mal byť aj dôležitou súčasťou v rámci dojednávania praktických podmienok pri uzatváraní zmlúv so zdravotnými poisťovňami, pre úhradu výkonov pôrodných asistentiek," uviedla viceprezidentka komory pre pôrodnú asistenciu Adriana Nemčoková.

Pre budúce matky sú pritom návštevy pôrodnou asistentkou prínosné z viacerých hľadísk. Pôrodná asistentka sa môže venovať individuálnym potrebám matky, identifikovať deficity, prípadné riziká, ktoré by mohli ovplyvniť priebeh tehotenstva a byť pre budúcich rodičov podporou pri riešení problémov spojených s priebehom tehotenstva alebo týkajúcich popôrodného obdobia či starostlivosti o dieťa. Rovnako môže pripraviť plán predpôrodnej prípravy, samotného pôrodu, či popôrodnej starostlivosti.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek je samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá združuje 37 tisíc sestier a pôrodných asistentiek. Jej hlavnou úlohou je obhajovať profesijné, hospodárske a sociálne záujmy členov komory v zdravotníckych, sociálnych, školských a iných zariadeniach.

Dve návštevy súkromnej pôrodnej asistentky pred pôrodom a dve návštevy po narodení bábätka budú preplácať zdravotné poisťovne. Novinka začne platiť od januára roku 2024.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >