Predčasne sa na Slovensku narodí každé jedenáste dieťa

TASR, 18. novembra 2021 o 04:08

Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu.

Predčasne narodených detí pribúda.

Foto: shutterstock.com

Každé 11. dieťa z celkovo 55 tisícok, ktoré prídu na svet každý rok, sa narodí predčasne. „Dlhodobé zdravotné následky sa práve u predčasniatok vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov,” poznamenala predsedníčka občianskeho združenia Malíček Ľubica Kaiserová.

Napríklad v žilinskej pôrodnici sa od januára 2021 narodilo 98 predčasniatok. Najmenšie z nich vážilo 810 gramov. Štandardné tehotenstvo trvá 40 týždňov. Predčasne narodené deti prichádzajú na svet pred 37. týždňom tehotnosti a sú prezývané aj krehkí bojovníci. „V spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva pomáhame pri narodení bábätiek už od 28. týždňa tehotnosti. V takomto skorom štádiu nie sú plne vyvinuté všetky orgány a samotné dieťatko ešte nie je prirodzene pripravené prísť na svet, takže bojujeme všetci od malého predčasniatka, lekárov, sestier, rodičov i príbuzných,” uviedla primárka oddelenia neonatológie žilinskej nemocnice Katarína Jackuliaková, podľa ktorej sa samotným narodením boj iba začína.

V porovnaní s donosenými deťmi sa predčasniatka stretávajú s viacerými zdravotnými problémami. Podľa Jackuliakovej sú to predovšetkým ťažkosti s dýchaním, trávením či rôznymi infekciami. „Vďaka modernej medicíne a starostlivosti však dnes dokážeme zachrániť takmer všetky naše novorodeniatka a takpovediac ich vypiplať, aby dobehli zameškané a mohli ísť čo najskôr domov,” doplnila. Na osvetu a podporu rodín s predčasne narodenými bábätkami sa v tomto období rozsvietili na purpurovo mnohé kultúrne pamiatky, v stredu 17. novembra sa slávil Svetový deň predčasne narodených detí.

Združenie Malíček poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku desať rokov. Vzniklo z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa. „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné, a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Naším poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou,” uviedla Ľubica Kaiserová s tým, že združenie zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou - Európskou nadáciou pre zdravie novorodencov, ktorá sa zameriava na tvorbu štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >