Deti ilustrovali knihu o svojich hrách

TASR, pt, 13. januára 2019 o 15:02

Nitra podrobne zmapovala detské hry, typické pre svoj región. Vydala o nich publikáciu, ktorá sa volá Enci, benci, na kamenci...

Detské hry typické v Nitrianskom kraji sú zadokumentované v knihe. Ilustračné foto.

Foto: shutterstock.com

Monografia Agáty Krausovej a kolektívu autorov sa venuje tradičným detským hrám Nitrianskeho kraja. Vydalo ju Krajské osvetové stredisko v Nitre.

Kniha je výsledkom bádania autorského kolektívu, ktorý vychádzal z metodických príručiek, zborníkov piesní, hier, výskumných prác, kroník či monografií obcí. „Po dôkladnej analýze pramenných materiálov sa výber zúžil na detské hry z dvoch desiatok obcí Nitrianskeho kraja. V jednotlivých kapitolách sú objasňované historicko-kultúrne kontexty, v ktorých tradičné hry prežívali, a prinášajú pohľady na detskú hru z psychologického, poznávacieho i pedagogického hľadiska," uviedla Linda Štulajterová z osvetového strediska.

Jadro knihy tvoria detské hry rozčlenené podľa typológie na pohybové, logické, hry s nástrojmi, riekanky a vyčítanky. Hry sú doplnené aj o notové zápisy. „Významným prvkom publikácie sú ilustračné fotografie zachytávajúce najdôležitejšie momenty danej hry. Na ich fotografovaní sa zúčastnilo 70 detí z piatich detských folklórnych súborov. Deti sú aj autormi kresieb, ktoré boli v knihe použité," dodala Linda Štulajterová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >