Porušovanie práv pri pôrodoch potvrdzuje aj ombudsmanka, čo pretne začarovaný kruh?

Patricia Poprocká, 3. júna 2021 o 04:24

Rodiť na Slovensku nebýva vždy príjemné, a hoci našťastie sú aj matky, ktoré boli spokojné, všeobecná istota rešpektujúceho prístupu tu zďaleka nie je. Na porušovanie práv žien pri pôrodoch poukázala nedávno správa mimovládnych organizácií Pôrod, práva, pandémia, rovnaký trend teraz potvrdila aj štúdia štátneho orgánu – Verejnej ochrankyne práv. Čo s tým?

Držať pri kontrakciách niekoho za ruku. Mnohým ženám rodiacim na Slovensku nebolo dopriate ani to.

Foto: shutterstock.com

Na Slovensku dochádza k závažnému porušovaniu práva na ochranu súkromia, dôstojnosti a rešpektovania telesnej a psychickej integrity rodičiek, konštatuje mapovacia štúdia ombudsmanky Márie Patakyovej o dodržiavaní práv žien počas pôrodov. Vychádza z prieskumu, do ktorého sa zapojilo 3164 žien.

Najvypuklejšie problémy sú stále tie isté: nevhodné priestorové kapacity a nerešpektujúce správanie personálu. „Priestorové nedostatky sa v praxi prejavovali preplnenými izbami, nedostatočnou separáciou pôrodných boxov, nevhodným natočením pôrodných kresiel a nedostatočným počtom hygienických zariadení,“ konštatuje ombudsmanka. Na nedôstojné podmienky poukazovala aj mamička Monika v článku na našom portáli „Naozaj zlé, až neúctivé. Ako na stanovačke“.

Čo sa týka samotných pôrodov, ženy aj v dotazníku ombudsmanky opakovane poukazovali na nerešpektujúci prístup, keď im nemocnica dávala podpisovať tzv. informovaný súhlas bez náležitého poučenia, čo vlastne obsahuje, a tiež na jeho obchádzanie napríklad pri zákrokoch ako nástrih hrádze (epiziotómia) či zakázané tlačenie na brucho (Kristellerova expresia). Viaceré ženy tiež uvádzali ako rušivú prítomnosť medikov počas pôrodu, nik sa ich vopred neopýtal, či s ňou súhlasia. V niektorých prípadoch boli medici dokonca prítomní, aj keď si to žena vyslovene neželala. Naopak, nie vždy im bolo umožnené mať pri sebe sprevádzajúcu blízku osobu.

„Povedala som, že nesúhlasím, aby tam boli študenti, rešpektovali to len do začiatku pôrodu, akonáhle sa začal pôrod, všetci nabehli a pozeralo na mňa asi 10 študentov a lekárov a sestričiek,“ opísala nepríjemnú skúsenosť s medikmi jedna z respondentiek v Bratislavskom kraji.

Nástrih aj tlačenie na brucho

Nástrih hrádze, ktorý sa má aplikovať iba naozaj v nevyhnutných prípadoch, zažila takmer polovica žien zapojených do prieskumu (48 percent). Vysoké číslo je aj pri Kristellerovej expresii. Hoci je to oficiálne zakázaný úkon, pri pôrode sa s ním stretlo 40 percent žien. U drvivej väčšiny – viac než troch štvrtín – personál tlačil ženám na brucho bez ich súhlasu!

„Dokonca manžel povedal sestre, nech mi netlačí na brucho, že si to neželáme, a aj tak to robila. Zopakoval jej to a ona len povedala, že však jej pomáham...,“ spomína mamička na skúsenosť z jednej z bratislavských pôrodníc.

Ďalšími problémami boli tiež neodôvodnené zásahy do pôrodu, urýchľovanie jeho priebehu či neumožnenia zvoliť si polohu pri pôrode.

Väčšina spokojných

Napriek výhradám a početným prípadom porušovania práv 40 percent žien v prieskume ombudsmanky uviedlo, že sú s prístupom pôrodníka spokojné, ďalších 35 percent ich bolo dokonca veľmi spokojných.

Zo zvyšnej štvrtiny nespokojných alebo veľmi nespokojných ženy najčastejšie uvádzali nespokojnosť s nedostatočnou komunikáciu, vrátane spomínaného vykonávania zákrokov bez informovania a proti ich vôli. „Ako častý dôvod tiež ženy uvádzali hrubé a ponižujúce správanie, nepríjemné, neosobné, necitlivé, chladné či až arogantné správanie, vrátane nevhodných komentárov,“ konštatuje ombudsmanka.

Dôležitá ochota

Verejná ochrankyňa práv vo svojej správe dáva viaceré návrhy, čo treba zmeniť. Odporúča napríklad zavedenie jednotne aplikovaných štandardov, ktoré budú zohľadňovať vedecký a lekársky vývoj pri plnom rešpektovaní práv žien. „Dôležitou súčasťou musí byť monitorovanie ich jednotnej aplikácie, aby všetky rodičky na Slovensku mali prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti,“ zdôrazňuje.

Ďalšou oblasťou sú financie pre nemocnice, aby mohli poskytovať primerané dôstojné prostredie pre ženy i personál. Ombudsmanka vyzýva tiež na prijatie zákona, podľa ktorého by rodičky a pacienti, vrátane detí, mali pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti právo na prítomnosť osoby blízkej alebo osoby určenej pacientom alebo pacientkou. Sprievod nesmie byť považovaný za nadštandard, za ktorý sa platí.

Správy o nedostatkoch sú veľmi dôležitá vec, rovnako ako odporúčania, čo všetko treba zlepšiť. Zatiaľ však chýba ochota rezortu zdravotníctva brať ich vážne a podniknúť kroky na nápravu. Bez nej to bude len začarovaný kruh, ktorý tu máme už celé roky. Žiaľ.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >