Takmer ako z rozprávky. Pozrite sa, ako môže aj u nás vyzerať dobrý pôrod

pt, 18. júna 2019 o 17:33

Dobre porodiť sa dá aj na Slovensku. Žiaľ, nie každej žene v každej pôrodnici, ale možné to je. Kým film Zuzany Límovej Medzi nami nemilosrdne odhalil škodlivú rutinu troch bratislavských kliník, video rodičovskej poradkyne Adriany Kráľovej z jej vlastného pôrodu ukazuje, ako by mal dobrý pôrod vyzerať. V porovnaní so scénami z filmu Medzi nami pôsobí chvíľami priam neuveriteľne, je však potešujúce, že aspoň niekomu bolo dopriate prísť na svet v súlade s prirodzenými potrebami.

Bábätko pri matke a rodina pokope. Krásna výnimka v slovenskej pôrodnici.

Foto: archív Adriany Kráľovej

Adriana Kráľová rodila svoje tretie dieťa v Liptovskom Mikuláši presne pred štyrmi rokmi. Mala pre seba samostatnú miestnosť, v ktorej bol pri nej manžel a dohliadala na ňu pôrodná asistentka. Pôrodné bolesti si zmierňovala sprchou, masážou od manžela, mohla sa voľne pohybovať, sedieť, čupieť, podľa aktuálnych potrieb.


Po narodení manžel prestrihol pupočnú šnúru a Adriana svojho chlapčeka dostala okamžite na svoju hruď v kontakte koža na kožu. Malý Gabriel sa po čase prisal na prsník, napil sa mlieka a neskôr spokojne zaspal.

Pozrieť ho dokonca mohli prísť aj jeho starší súrodenci, čo je v drvivej väčšine našich pôrodníc naozaj nemysliteľné. Pozrite si aj toto krátke VIDEO zo zvítania sa s novým súrodencom.

A teraz hlavná otázka: Ako je to možné? Žiaľ, nie je to rutina, Adriana si postup musela vopred dohodnúť. Nebolo to ľahké, ale podarilo sa jej to.

„Argumentmi som si získala na svoju stranu primára pôrodnice. Ako sa mi to podarilo, je skôr otázka na neho. Netuším, čo si myslel, ale najdôležitejšie bolo, že stál pri mne a dovolil mi to. Hoci primárka neonatologička sa tvárila, že to je bláznovstvo. Našťastie mal na oddelení hlavné slovo pán primár a podaril sa nám dokonalý bonding,“ vysvetlila vo februárovom rozhovore pre ahojmama.sk.

Primárom bol vtedy MUDr. Oldřich Drahovzal, ktorému je Adriana dodnes vďačná. „On sám možno dodnes netuší, aké ďalekosiahle následky to malo pre moju prácu a ako veľmi z tohto ťažím na novej ceste materstva, ja aj moje bondingové deti. Nikdy na to nezabudnem.“

Adriana je dnes certifikovanou poradkyňou dojčenia a nosenia. Prevádzkuje vlastný internetový obchod Kengurka. a ženám pomáha aj svojimi vlastnými skúsenosťami, ktoré opisuje na stránke Materský raj.

Povzbudzuje ich, aby si pri pôrode šli za svojím a nebáli sa bojovať o vlastné predstavy. „Audaces fortuna adiuvat – Šťastena praje odvážnym,“ pripomína slová Vergília.

Rodina Adriany Kráľovej dnes.

Foto: archív Adriany Kráľovej





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >