Pôrodnice podporujú dojčenie slabo, mnohé nespĺňajú ani minimálne kritériá

Patricia Poprocká, 23. júla 2019 o 16:33

Situácia v slovenských pôrodniciach, čo sa týka kontaktu koža na kožu a podpory dojčenia je zrejme ešte horšia, než ukázal rebríček pôrodníc, zverejnený minulý týždeň Health Policy Institute. Mnohé pôrodnice, hoci v hodnotení dosiahli 90 percent, v skutočnosti podľa medzinárodných kritérií nespĺňajú ani minimálne podmienky pre podporu dojčenia. Upozorňuje na to občianske združenie Mamila, ktoré už roky zbiera vlastné dáta.

Nepretržitý kontakt koža na kožu bezprostredne po narodení dieťaťa v mnohých pôrodniciach nepovažujú za dôležitý.

Foto: shutterstock.com

Ako je to možné? Podľa predsedníčky Mamily MUDr. Lucie Kantorovej je rozdiel v otázkach, na ktoré odpovedali matky v projekte Sprievodca pôrodnicami. Tie neboli dostatočne špecifické, aby dokázali verne ukázať skutočnú situáciu.

„Rebríček pôrodníc neposkytuje odpoveď na otázku, aké percento detí bolo v kontakte koža na kožu s matkou počas pobytu na pôrodnej sále, aspoň hodinu, čo sú kritériá Svetovej zdravotníckej organizácie a UNICEF,“ uviedla.

Ako ďalej vysvetlila, je tiež rozdiel, či bábätko bolo v kontakte koža na kožu alebo či bolo vedľa postele matky v postieľke alebo či bolo v náručí matky v zavinovačke. „To, ako prebehne prvá hodina po pôrode má natoľko zásadný vplyv na tvorbu mlieka a dojčenie, že pred rokom na túto tému UNICEF vydal samostatný dokument,“ zdôraznila Lucia Kantorová.

Rebríček pôrodníc, ktorý minulý týždeň hodnotil jednotlivé zariadenie, podľa Mamily len malým počtom pomerne nešpecifických otázok hodnotil podporu dojčenia v nemocniciach. Ženy tam pritom strávia približne 4 - 5 dní, čo však počet otázok neodráža.

Podľa Tomáša Szalay, výkonného riaditeľa Health Policy Institute sa Sprievodca pôrodnicami snaží prinášať čo najrelevantnejšie informácie. Pôrodnice hodnotí z pohľadu matiek aj expertov. Zohľadnením oboch rebríčkov potom vznikne celkové poradie najlepších pôrodníc.

„V expertnom hodnotení sa pýtame na bonding pomerne exaktne, či je umožnený, na pôrodnej sále, po vaginálnom pôrode, po cisárskom reze... Čo nevieme skontrolovať, sú odpovede pôrodníc a realita. Ale viem si predstaviť, že by sme podrobnejšie otázky zaradili aj do zoznamu, ktorý vypĺňajú mamičky,“ povedal.

Chýbajúci bonding a mylné rady o dojčení

Mamila a Ženské kruhy monitorujú situáciu ohľade podpory dojčenia a kontaktu koža na kožu vo vlastnom prieskume od roku 2010. Matky odpovedajú na 26 otázok, napríklad o bondingu, dokrmovaní bábätka, o podpore pri dojčení, o spoločnom pobyte matky a bábätka na izbe, v posteli, a podobne.

Výsledky za posledné dva roky ukazujú, že v 70 percentách nebol matkám umožnený nepretržitý kontakt s bábätkom koža na kožu bezprostredne po narodení, a v 84 percentách im o dôležitosti kontaktu koža na kožu ani nik nevravel.

Polovici matiek sa dostalo nesprávneho odporúčania dojčiť bábätko podľa časového rozvrhu, prípadne len určitý počet minút. Naopak, len 28 percentám matiek personál správne poradil dojčiť bez časového obmedzenia a tak často, ako si žiada bábätko.

O tom, že v prípade problémov s dojčením sa môžu obrátiť o pomoc, informovali matky len v pätine zariadení.

Ako uviedla Lucia Kantorová, Mamila zbiera údaje aj tento rok, vyzýva mamičky, aby sa o svoje skúsenosti podelili a zapojili do hodnotenia. Dotazník je na tomto linku, účasť je anonymná.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFunthomas 24. júla 2019 o 10:09

    Aaaa moja obľúbená redaktorka Patricia Poprocká. Smiem vedieť koľko máte detí že píšete články o rodičovstve?
    Prečo nezverejní Health Policy Institute štatistiku o tom, po ako čase sa žene spustí kojenie? Lebo mojej žene to vždy trvalo nejaké 2-3 dni. Z čoho má to dieťa dovtedy žiť? - zo vzduchu? Jasné že ich na novorodeneckom prikrmujú aby neboli ako z koncentráku alebo vôbec prežili, kým alebo ak sa matke vôbec spustí kojenie.
    A inak to chcem vidieť ako by to dnešné moderné ženy zvládali keby im naozaj nechali v nemocnici od pôrodu dieťa 24/7 na starosti aj s kojením. Lebo ono dieťa keď je hladné, tak celkom vrieska od hladu a moc sa nedá utíšiť inak ako tak, že sa naje a sú deti, ktoré tak nejak od pôrodu toho moc nenaspia, takže ona matka by nemala žiadnu šancu sa spamätať po pôrode. No a kým sa im spustí kojenie...amen tma.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMisamia 29. júla 2019 o 07:37

    @Funthomas (24.7.2019 10:09)
    Predstavte si ze matka ma mlieko este pred porodom. A dieta ho pije hned od narodenia len mu to musi byt umoznene a dieta nemoze byt separovane od matky. Moje dieta pilo moje mlieko este na porodnej sale a pocas celeho pobytu v nemocnici bolo so mnou pretoze som si ho nenechala vziat. Cele novorodenecke aj gynekologicke oddelnie chodilo nadsene za nami ake mam spokojne dietatko a nic nepotrebujeme. Cely cas sme len dojcili a boli spolu. Matka sa vie postarat o svoje dieta od prveho momentu.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >