Kde umožnia bonding, kde poradia s dojčením? Nájdite si pôrodnicu podľa vlastných kritérií, tu je porovnanie!

Patricia Poprocká, 12. júna 2019 o 06:10

V ktorej pôrodnici prikladajú bábätká po narodení matke na kožu? Kde považujú za normálne spoločné spanie s dieťaťom a kde dokážu dobre poradiť s dojčením? Pozrite si interaktívny prehľad slovenských pôrodníc, v ktorom si môžete zvoliť aj jednotlivé zariadenia na porovnanie.

Najkrajšie chvíle, prvé chvíle nového člena rodiny. Ktorá pôrodnica ich u nás umožňuje si takto spoločne vychutnať?

Foto: shutterstock.com

Prehľad slovenských pôrodníc ponúka na svojom webe občianske združenie Mamila, ktoré zbiera údaje od roku 2010. Do systému ich dopĺňajú samotné matky, keď odpovedajú na 26 otázok. Zisťuje sa v nich napríklad prístup pôrodnice k bondingu, dokrmovaniu bábätka, tiež to, aké rady o dojčení sa matkám dostávajú – či dojčiť neobmedzene alebo v obmedzený čas, ako funguje systém rooming in, teda pobyt matky s dieťaťom na izbe, aj ďalšie zaujímavé veci.

Mnohé slovenské pôrodnice sa pred rokmi hrdili titulom „baby friendly“, keď však vyšlo najavo, že nespĺňajú kritériá „priateľskosti“ k deťom, o certifikát prišli. O tom, že rozdiely medzi obyčajnou a baby friendly nemocnicou neboli takmer žiadne, svedčia aj výsledky prieskumu Mamily. Žiaľ, veľa sa toho nezmenilo dodnes.

Bonding – nepodstatný?

Vo väčšine pôrodníc ani za posledné dva roky neumožňujú nepretržitý kontakt s bábätkom koža na kožu bezprostredne po narodení, takmer 70 percent matiek odpovedalo na otázku o bondingu záporne. Ešte viac, až 84 percent mamičiek uviedlo, že dôležitosť kontaktu koža na kožu, ktorý odborníci po celom svete považujú za nesmierne významný, personál vôbec nespomínal.

Odpovede „nie“ prevládali aj pri otázkach o pomoci s dojčením, o vysvetlení, ako spoznať, či bábätko pije mlieko či o ukázaní správneho prisatia. Polovici matiek sa dostalo nesprávneho odporúčania dojčiť bábätko podľa časového rozvrhu, prípadne len určitý počet minút. Naopak, len 28 percentám matiek personál správne poradil dojčiť bez časového obmedzenia a tak často, ako si žiada bábätko.

O tom, že v prípade problémov s dojčením sa môžu obrátiť o pomoc, informovali matky len v pätine zariadení.

Dokrmovanie aj bez súhlasu

Naopak, viac než polovica bábätiek bola dokrmovaná umelým mliekom, a štvrtina dokonca bez súhlasu matky. Viac než pätina sa o dokrmovaní dozvedela až dodatočne, a to bez uvedenia dôvodu. Na pätinu matiek bol vyvíjaný nátlak, aby dieťa dokrmovali.

Z ďalších vecí je zaujímavé, že napriek škodlivosti zavinovačiek bolo až 90 percent bábätiek v pôrodniciach práve v zavinovačkách, a len pre tretinu pôrodníc bolo spoločné spanie matky a dieťaťa v posteli samozrejmosťou.

Zapojte sa!

Pomôžte zlepšiť informovanosť o pomeroch v slovenských pôrodniciach, a podeľte sa o svoje skúsenosti. Dotazník Mamily zaručuje anonymitu, ale ak chcete, môžete tam zverejniť aj celý svoj príbeh. Vítané sú predovšetkým najaktuálnejšie údaje, a to z tohto a uplynulého roku.

Zapojiť sa do akcie môžete kliknutím na tento link Mamily.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >