Pomôžete predčasniatkam? Vybrané kaviarne im venujú výťažky z lahodného nápoja

gb, 25. septembra 2022 o 04:14

Káva silná čierna, osladená cukrom alebo zjemnená mliekom, každý si tú svoju šálku dopraje niekoľkokrát denne. Nie všetci však vedia, že najväčšími „fanúšikmi“ kofeínu sú predčasne narodené deti, ktoré po narodení dostanú dávku kofeínu predstavujúcu pre dospelého človeka vypitie 25 káv.

Káva je lahodná a teraz môže aj pomôcť.

Foto: Shutterstock.com

Medzinárodný deň kávy, ktorý pripadá na prvý októbrový deň, sa občianske združenie Malíček pomáhajúce predčasniatkam rozhodla osláviť netradične, a to zapojením 13 lokálnych kaviarní v šiestich slovenských mestách, v ktorých sídlia perinatologické centrá. Tie sa o predčasne narodené deti starajú.

Pridať sa môže každý – stačí, ak si do 2. októbra dopraje dúšok kávy v týchto kaviarňach a 25 percent z ceny každej predanej šálky poputuje na oddelenie, v ktorom začínajú predčasne narodené deti svoj statočný boj o život. „Pretože predčasne narodené deti sú tí najmenší bojovníci, pre ktorých je kofeín doslova životabudičom,“ uvádza ku kampani #KávičkaNaMalíčka predsedníčka združenia Ľubica Kaiserová.

Kofeín ako významný stimulant

Hlavná zložka kávy kofeín je pre človeka významným stimulantom, ktorý zlepšuje funkcie životne dôležitých orgánov, povzbudzuje činnosť organizmu vrátane centrálnej nervovej sústavy. Vďaka kofeínu sa zlepšuje vitalita srdca, mozgu, pľúc. Odporúčaná dávka pre dospelého človeka však by nemala prekročiť 350 až 400 miligramov kofeínu za deň.

V prípade predčasne narodených detí kofeín podporuje srdcovú činnosť, pomáha zvyšovať krvný tlak, zlepšuje okysličovanie organizmu, urýchľuje odpájanie od dýchacích prístrojov a pôsobí protizápalovo. Kofeín u týchto detí navyše zlepšuje ich dlhodobú prognózu, podporuje priaznivý neurologický vývoj a vďaka svojim účinkom je jedným z najčastejšie používaných liekov na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov na celom svete.

Už každé trináste dieťa

„Predčasne narodené dieťa nie je len malý novorodenec,“ objasňuje skorý príchod na svet každého 13. dieťaťa na Slovensku Ľubica Kaiserová z Malíčka, ktoré už jedenásť rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku a, okrem iného, svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí.

„Predčasný pôrod so sebou nesie viacero problémov, s ktorými sa musia tieto deti pasovať a mnohé z nich si do svojich životov nesú malé či závažné následky tohto skorého príchodu na tento svet. Aj vďaka kofeínu im však moderná medicína pomáha, aby sa základné životné funkcie naštartovali a maximalizovali ich šance na plnohodnotný život,“ uvádza v tlačovej správe predsedníčka združenia, ktorá je taktiež mamou predčasne narodeného syna v 26. týždni tehotenstva.

Cieľom Medzinárodného dňa kávy je priblížiť ľuďom kávovú kultúru. Celú cestu zrna, od jeho zasadenia, pestovania cez zber až po praženie a samotné vychutnanie lahodného dúška kávy. Je to dlhá cesta, akou si musia prejsť aj predčasne narodené deti a ich rodičia, kým sa mnohými zdravotnými prekážkami prebojujú z oddelení nemocníc až do ich náručia a odchádzajú po náročných týždňoch či mesiacoch spolu domov.

Zoznam kaviarní nájdete na tomto odkaze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >