Poďte na koncert, najkrajšie árie zaspievajú najlepší speváci predčasne narodeným deťom

pt, 5. februára 2019 o 14:06

Už pozajtra večer bude v Slovenskom národnom divadle koncert na pomoc predčasne narodeným deťom. Naši najlepší operní speváci zaspievajú skladby z najznámejších opier. Divadlo chce takto pomôcť bratislavskej novorodeneckej klinike M. Rusnáka vytvoriť nové izby pre mamičky, ktorým sa predčasne narodia deti a práve pre nedostatok priestorov nemôžu zostať s nimi v nemocnici tak dlho, ako by potrebovali.

Daniel Čapkovič ako dr. Falke a Monika Fabianová ako princ Orlofsky v inscenácii Netopier.

Foto: Alena Klenková
Galakoncert pre život, ako ho nazvali, sa začne 6. februára o siedmej večer v historickej budove SND v centre Bratislavy.

Ako vysvetľuje prednostka kliniky docentka Darina Chovancová, fyzický kontakt novorodenca s matkou je nesmierne dôležitý, zvlášť ak ide o predčasne narodené dieťa. „Odborné štúdie dokázali, že prítomnosť matky, jej dotyky a tíšenie bábätka už v inkubátore a neskôr pri klokankovaní, má priaznivý vplyv na jeho zdravotný stav a vývin, pomáha skracovať dĺžku hospitalizácie a zlepšuje jeho dlhodobú prognózu,“ vysvetľuje.

Nemenej cenné je aj čerstvé materské mlieko, ktoré môže dieťa dostávať, a s ním aj množstvo cenných látok, ktoré sa pri skladovaní a spracovaní ničia.
Len tretina bábätiek v inkubátore má však dnes možnosť mať pri sebe v prvých kritických týždňoch matku. Väčšinou musia rodičia za dieťaťom dochádzať, často desiatky kilometrov.

Galakoncert, ktorý opera SND organizuje v spolupráci s klinikou, má pomôcť zabezpečiť peniaze na úpravu nových izieb pre matky v bratislavskej Petržalke. Darina Chovancová približuje, že priestory už majú rok, chýbajú však zdroje na ich vybavenie. Návštevníci koncertu budú môcť poskytnúť príspevok – buď hotovosťou alebo prevodom na účet občianskeho združenia Nedonosené dieťa SK97 0200 0000 0001 7383 8012.

Divadlo chce koncertom pomôcť rozšíriť aj spoločenské vedomie v tejto oblasti. Na koncerte zaznejú árie z opier Carmen, Madama Butterfly, Bohéma, Tosca, Nabucco aj ďalšie. Predstavia sa operné hviezdy Ľubica Vargicová, Monika Fabianová, Eva Hornyáková, Miroslav Dvorský, Daniel Čapkovič a Peter Mikuláš. V predaji sú už len posledné voľné vstupenky.

Nové priestory by mali vyzerať takto: V prvej fáze tam však ešte nebudú podmienky pre bábätká, postačí, ak tam budú môcť prespať aspoň matky.

Vizualizácia nových priestorov pre mamičky predčasne narodených detí.

Foto: OZ Nedonosené dieťa






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >