Ploché nohy u detí nepodceňujte, v dospelosti sa už liečia ťažšie

pt, 6. októbra 2019 o 04:41

Má vaše dieťa ploché nohy? Podľa čoho to spoznáte a čo s tým možno robiť? Ako možno plochým nohám predchádzať? Odpovede na otázky prinesie prednáška v Piešťanoch.

Ploché nohy môžu byť podmienené aj geneticky, dôležité tiež je, aké topánky dieťa nosí.

Foto: shutterstock.com

Ploché nohy u detí sú pomerne časté, rodičia to však väčšinou neriešia. Napríklad pred dvoma rokmi pri skríningu plochonožia medzi deťmi základných a materských škôl, ktorý v Piešťanoch robila Nemocnica A. Wintera sa ukázalo, že plochú nohu malo takmer každé druhé dieťa. Z 1538 detí ju zistili u 704, z tých však len pätina potom prišla do ambulancie a chcela to riešiť s lekárom. 132 detí malo pritom ťažší stav plochonohosti.

Šlo o ojedinelý projekt na Slovensku, preto ho niet s čím porovnať, trend je však alarmujúci. Čo je príčinou tak rozšíreného plochonožia? Niektorí ho označujú ako chorobu z obúvania ako takého, podľa iných za ploché nohy môžu nesprávne topánky. Plochá noha môže byť vrodená, ale tiež sa aj vytvoriť, napríklad po úrazoch, svalovej disbalancii či artritíde.

Rodičia si väčšinou myslia, že ploché nohy sa napravia samé, stačí nosiť ortopedickú obuv, prípadne chodiť veľa naboso a po nerovných povrchoch. Tiež sa spoliehajú na to, že ak dieťaťu zosilnejú svaly, upraví sa mu aj postoj.

Na vyliečenie plochej nohy sú naozaj potrebné cvičenia, je však treba vedieť, ako správne cvičiť, a preto by mali rodičia zájsť za odborníkmi. Za vhodné cviky sa považuje skákanie naboso na trampolíne či skákanie cez švihadlo.

Ak sa plochonohosť nebude liečiť, človek môže neskôr očakávať problémy s pohybovým aparátom

K osvete má prispieť aj spomínaná budúcotýždňová prednáška o plochých nohách. Organizuje ju Konzultačné centrum pri Asociácii pomoci postihnutým, a to vo štvrtok o druhej popoludní na Krajinskej ceste 32 v Piešťanoch.

Odborníci na nej ukážu, ako rozoznať plochú nohu a jej rôzne varianty. Sú totiž extrémne prípady, ktoré sa musia riešiť operáciou. Na prednáške sa bude hovoriť, dokedy je možné liečiť plochonohosť konzervatívne, a kedy je už potrebný chirurgický zákrok. Účastníkom tiež predvedú terapeutické postupy liečby – aké sú vhodné pre deti a aké pre dospelých.

Vstupné je 10 eur, návštevníci budú zaradení do žrebovania o cenu – darčekový poukaz na zhotovenie ortopedickej topánky na mieru od spoločnosti Podotech.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >