Perníková chalúpka inak. Vedie deti k odvahe a ochrane prírody

SITA, pt, 27. marca 2019 o 05:49

Janko a Marienka žijú v súčasnosti a v lese ich sprevádza múdra sova, ktorá im vysvetľuje, ako si znečisťujeme prírodu, a prečo je dôležité triediť odpad. Klasická rozprávka o Perníkovej chalúpke má v prešovskom divadle Alexandra Duchnoviča novú podobu.

Zo skúšky predstavenia.

Foto: TASR

Premiéra bude v piatok a tvorcovia do nej zakomponovali odkaz o ochrane prírody. „Myslíme si, že je veľmi podstatné túto problematiku s deťmi riešiť, pretože ekologické témy sa dostávajú do popredia. Preto aj sovička Soňa je zvieratko, ktoré sa sťažuje na to, že príroda je znečistená, separuje odpad a snaží sa to naučiť aj detičky,“ vysvetlila dramaturgička a autorka textu Lenka Garajová.

Rozprávka je podľa režiséra Michaela Viskočániho určená nielen pre najmenších, ale aj vyššie vekové kategórie, celé rodiny. „Snažili sme sa držať rozprávkovej poetiky, vytvárať magickosť, ktorá bude pre deti zaujímavá a pohltí ich do príbehu. Dôležité však bolo nespadnúť do rozprávkového klišé a nepodceňovať detského diváka. Podceňovanie je veľmi nebezpečné, deti všetky nelogické nesúlady spoznajú a dajú vám to pocítiť,“ uviedol.

Marienka je najprv tá bojazlivejšia, potom v správnej chvíli odvážna.

Foto: TASR

Predstaviteľa rozprávkového Janka, Martina Oravca zaujalo to, že príbeh poňali po svojom a dokázali doňho vsunúť aj zmenu vzťahu medzi súrodencami, keď si úlohy vymenia a inokedy smelého Janka musí zachraňovať inak bojazlivá Marienka. „Postava sa mi skutočne vytvárala veľmi dobre. Častokrát som sa v nej videl. Dôležité je, že by sme naše ratolesti mali skutočne viesť už od mala k tomu, aby dbali na životné prostredie. Sám sa o to ako otec snažím,“ prezradil Oravec.

Aj predstaviteľka Marienky Zdenka Kvasková ocenila prínos, ktorý rozprávka v téme separácie odpadov pre deti prináša. „Páči sa mi aj to, že je vytvorený priestor pre les a prírodno, lebo v dnešnej dobe to je pre deti dosť potrebné. Aby si uvedomili, že je tu aj takýto prvok a nielen telefóny a počítače,“ uviedla Kvasková.

O svojej postave dodala, že ide o klasické dievčatko, ktoré má vlastnosti dieťaťa, ale vymyká sa úplnému klasickému ponímaniu dieťaťa v dnešnej dobe. „Je hravá, bojazlivá, ale aj pokorná, milá, príjemná a milujúca. Má rada svojho brata a otca a zároveň sa rozširuje aj o ten rozmer, že je v správnej chvíli odvážna. Myslím si, že deti si budú vedieť prebrať z tejto rozprávky aj niečo pre seba,“ povedala herečka.

Rozprávka Perníková chalúpka trvá zhruba hodinu. Prvý raz ju uvedú na Veľkej scéne Divadla Alexandra Duchnoviča v piatok 29. marca o 17. hodine. Pôjde o 377. premiéru divadla v jeho 73. sezóne.

Pre režiséra Michaela Viskočániho išlo o prvú spoluprácu s rusínskym divadlom z Prešova. Označil ju za pozitívnu, inšpiratívnu a zároveň aj veľmi zábavnú. „Kolektív hercov tu je veľmi talentovaný, činorodý. Zároveň sa mladší aj starší vzájomne veľmi rešpektujú,“ zhodnotil režisér.

Sova Soňa upozorňuje na znečisťovanie prírody a potrebnú separáciu odpadu.

Foto: TASR





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >