Bábkové divadlo hľadá talenty, chce vychovať novú hereckú generáciu

TASR, pt, 11. novembra 2018 o 11:10

Deti, ktoré radi vystupujú pred publikom, môžu svoje nadanie rozvíjať pod profesionálnym vedením. Bábkové divadlo v Košiciach chce podchytiť talentované deti s cieľom vychovať novú hereckú generáciu.

Banskobystrické Divadlo Na rázcestí a jeho inscenácia Červená čiapočka. Ilustračné foto..

Foto: Dodo Šamaj

Za týmto účelom založilo Detskú bábkovú dramatickú družinu. Ako informoval riaditeľ Bábkového divadla Pavol Hrehorčák, pôjde o prvý profesionálny spolok tohto typu určený pre talentované deti a mládež na východnom Slovensku. Divadelníci chcú vytvoriť nadaným deťom priestor, aby mohli rásť a rozvíjať sa pod vedením divadelných pedagógov a skúsených hercov.

Prihlásiť sa môžu deti od sedem do štrnásť rokov. Pôsobenie v dramatickej družine im potom dá väčšiu šancu uspieť na konzervatóriách a na vysokých školách umeleckého zamerania.

Podľa Pavla Hrehorčáka je na Slovensku naliehavá potreba poskytnúť priestor a odborné vedenie pri výchove novej generácie ľudí, ktorí budú chcieť robiť bábkové divadlo a budú mať k nemu pozitívny vzťah od útleho veku.
Najšikovnejšie deti budú môcť účinkovať priamo v bábkových inscenáciách. A predviesť svoje umenie aj vo vlastnej hre na festivale Virvar počas Dní bábkového divadla a hier pre rodiny.

Vedúcou Detskej bábkovej dramatickej družiny bude divadelná pedagogička Marica Harčaríková. Košické dramatické centrum chce spolupracovať s Divadelnou fakultou Akadémie múzických umení v Prahe, ale aj s podobným centrom v Bratislave. "Súčasťou vzdelávacieho procesu budú pravidelné workshopy a divadelné dielne určené aj pre verejnosť. Na vedení dramatickej družiny sa budú podieľať aj herci Bábkového divadla Košice, ktorí odovzdajú deťom svoje bohaté skúsenosti v práci s rôznymi typmi bábok," dodala s tým, že u detí sa budú rozvíjať aj ďalšie vlohy, najmä spev, hra na hudobnom nástroji a tanec.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >