Pani učiteľka zaviedla šikovnú vec, ktorú videla v cudzine: „Ženské a šijacie potreby si moje dievčence nájdu v skrinke vždy.“

Gabriela Bachárová, 22. septembra 2023 o 06:15

Keď učiteľka na základnej škole Silvia Bodláková navštívila strednú školu v Rakúsku, videla na ženských toaletách pekný príklad vzájomnej pomoci. Inšpirovala sa a jej žiačky si môžu v prípade potreby zobrať z krabice ženské alebo šijacie pomôcky.

Silvia Bodláková ukazuje krabice s hygienickými a šijacími potrebami.

Foto: archív Silvie Bodlákovej

Silvia Bodláková je učiteľkou druhého a tretieho stupňa na Spojenej škole Tilgnerova v bratislavskej Karlovej Vsi. Viac ako tridsať rokov predstavuje žiakom krásy matematiky a informatiky, okrem toho jej však záleží i na tom, aby sa deti v škole cítili dobre. Po návšteve Rakúska k tomu prispela dobrým nápadom.

„Na toaletách pre ženy - dievčatá aj učiteľky - bolo veľké zrkadlo, pod ním v skrinkách so zásuvkami uložené umývadlá a v zásuvkách náhradné toaletné papiere, papierové vreckovky, vložky, rôznych druhov a veľkostí. V prípade potreby mohli použiť. Páčilo sa mi to,“ popisuje zahraničnú inšpiráciu.

Pre dievčatá, ktoré už dostali menštruáciu, nie je podľa nej jednoduché si na túto veľkú zmenu zvyknúť: „Cyklus nie je pravidelný a môže sa stať, že potreby práve nemajú pri sebe, alebo sa im jednoducho v ten deň minuli skôr, ako počítali. V škole nemáme toalety postavené tak ako v Rakúsku, nuž som použila šatňové skrine. Do jednej z nich vložila tieto potreby pre dievčence a pridala som aj šitie. Veď čo keby?!“

Hygienické potreby pre dievčatá.

Foto: archív Silvie Bodlákovej

Dievčatá už nemusia klopať na učiteľku

Prvé hygienické potreby nakúpila Silvia Bodláková z peňazí zo zberu plastových fliaš, ktorý prebieha v jej triede. Teraz to už funguje tak, že keď si dievča z krabice zoberie, čo práve potrebuje, na druhý deň to vráti nové: „Tak si otáčajú a dopĺňajú, čo potrebujú.“ Dievčatá sú podľa pedagogičky rady, že už nemusia klopať na dvere kabinetu a prosiť učiteľky o pomoc.

Šijacie potreby už rovnako našli využitie. „Na telocviku si spolužiak odtrhol gombík z košele. Prišili sme a aspoň sa to naučili. Celú veľkú prestávku sme prišívali jeden gombík. Nejaký vtipkár tiež zauzlil spolužiakovi šnúrku v teniske, nuž sme mu ju vymenili. Najprv síce hundral, lebo mal čierne a my sme mu dali červenú, ale aspoň bol iný a nešiel domov na boso,“ smeje sa Silvia Bodláková a vraví, že do šitia zapájajú aj chlapcov, veď im to neuškodí.

Šijacie potreby.

Foto: archív Silvie Bodlákovej

Povinné besedy aj pre chlapcov

V súčasnosti sa vedie debata, či by ženské hygienické potreby nemali byť k dispozícii žiačkam a študentkám vzhľadom na ich vyššiu cenu v školách k dispozícii zadarmo. Silvia Bodláková si to nemyslí, uprednostnila by však povinné besedy v menších skupinkách piatačok až deviatačok na tému hygiena žena a intímny život. „Mal by to zabezpečovať rezort zdravotníctva. Na strednej škole by som už v tých vyšších ročníkoch odporučila urobiť podobné besedy aj so študentami chlapcami. Nie spolu s dievčatami, aby sa to neuberalo zlým smerom. Aj chlapci by však mali vedieť niektoré veci, aby vedeli pochopiť svoju priateľku, neskôr partnerku. Veď sa to bude týkať aj ich,“ navrhuje Silvia Bodláková.

Skrinka, do ktorej Silvia Bodláková vložila hygienické a šijacie potreby.

Foto: archív Silvie Bodlákovej





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >