Onkologicky choré deti sa budú na Kramároch liečiť v krajších priestoroch

TASR, gb, 27. februára 2019 o 08:35

Národný ústav detských chorôb na bratislavských Kramároch otvoril zrekonštruované oddelenie na Klinike detskej hematológie a onkológie. Oddelenie porovnateľné s prestížnymi zahraničnými pracoviskami je určené pre deti do veku ôsmich rokov.

Zrekonštruované priestory sú veselšie.

Foto: TASR

Prednostka kliniky a predsedníčka Správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Alexandra Kolenová opísala, že oddelenie prešlo úplnou inováciou. Po novom je na oddelení takzvaná zákrokovňa, kde sa budú robiť menšie operačné úkony. Pribudli aj izba pre pacientov, recepcia a sociálne zariadenie pre návštevy. Zrekonštruovala sa aj herňa pre deti, ktorá sa využije i ako materská škôlka a rodičovská kuchynka. „Pacienti u nás prechádzajú veľmi náročnou a dlhodobou liečbou. My im ju chceme čo najviac zľahčovať a tiež maximalizovať bezpečie prostredia, v ktorom sa liečia," skonštatovala Kolenová.

Vynovené oddelene otvorili prezident Andrej Kiska (vpravo) a ministerka zdravotníctva Alexandra Kalavská (uprostred).

Foto: TASR

Generálny riaditeľ ústavu Ladislav Kužela vysvetlil, že na onkologickej klinike bude aj nová miestnosť na odbery kostnej drene a lumbálnej punkcie. „Malí pacienti už nebudú chodiť na tieto zákroky na iné pracoviská, ale lekári prídu za nimi. Lepšie sa bude pracovať aj zdravotným sestrám, ktoré budú malých pacientov sledovať na centrálnom monitore," dodal Kužela.

Oddelenie slávnostne otvorili prezident Andrej Kiska a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Na projekt prispelo z kapitálových výdavkov Ministerstvo zdravotníctva sumou vo výške 700-tisíc eur. Významne sa však podieľali aj neziskové organizácie, firmy a súkromné osoby. Tie dokopy dali na rekonštrukciu 600-tisíc eur. Šéfka rezortu zdravotníctva pripomenula, že vysokošpecializované pracovisko sa postará o liečbu detských pacientov z celého Slovenska. „Na jednom mieste sú združení špičkoví odborníci, ktorí malých pacientov liečia, a preto si zaslúžia adekvátne technické aj priestorové podmienky na svoju prácu," zdôraznila.

Malí pacienti dostali krajšie priestory.

Foto: TASR

Prezident pripomenul, že rakovina sa nevyhýba deťom na celom svete. Podľa jeho slov je dôležité, aby mali špičkovú liečbu a tiež moderné prostredie počas liečby. „Keď som na detskú onkológiu vošiel pred trinástimi rokmi, bol som zhrozený. Všade na stenách boli staré modré kachličky, žiadna izba nemala klimatizáciu. Bolo horúco, deti boli po chemoterapii, bolo im zle. Keď som si chcel sadnúť na stoličku, bál som sa, že sa podo mnou zlomí," opísal svoj zážitok prezident s dôvetkom, že je šťastný, že sa pomery zmenili.

Nové priestory na hru.

Foto: TASR







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >