Odteraz bez plaču! Strihanie nechtíkov nemusí byť horor

Gabriela Bachárová, 12. januára 2021 o 05:00

Strihanie nechtíkov nie je drobcom príjemné, boja sa bolesti, nechápu, prečo im zasahujeme do tela. Navyše ich obmedzujeme v pohybe, a to nemá nikto malý rád.

Neboj, nebude to bolieť!

Foto: Shutterstock.com

Lenže nič sa nedá robiť, ostrihať nechty treba. S trochou šikovnosti aj bez drámy. Skúsite využiť niektorý z našich nasledujúcich tipov?

Spojte príjemné s užitočným

Vytvorte si s dieťaťom príjemný rituál, ktorý bude mať spojený so strihaním nechtíkov. Môže to byť napríklad masáž chrbátika či hladkanie bruška pred strihaním alebo po ňom, zaspievanie obľúbenej pesničky, hra s prstíkmi a podobne.

Pravidelnosť upokojuje

Zvyknite si nechty vždy upravovať v rovnakú dobu, najlepšie asi po kúpaní. Deti majú rady pravidelnosť a predvídateľnosť, rutina znižuje napätie, pôsobí upokojujúco. A práve pokoj ku strihaniu potrebujete zo všetkého najviac.

Čo na to plyšový medvedík?

Pojmite strihanie ako hru. Ostrihajte nechtíky najskôr obľúbenému plyšiačikovi vášho dieťaťa, opýtajte sa ho, ako sa mu to páči, či ho to bolí. Ak dieťa uvidí, že hračka „spolupracuje“, bude oveľa ochotnejšie aj ono samo.

A čo na to otecko?

Vezmite si na pomoc „figuranta“, s ktorého pomocou potomkovi ukážete, že sa naozaj nemá čoho báť a strihanie ho nebude bolieť. Vysvetlite dieťaťu, prečo je dôležité nechty strihať a že potrebujete jeho spoluprácu, aby sa „vec“ podarila.

Pozri, tu je vtáčik!

Snažte sa dieťa počas strihania zabaviť, môžete mu rozprávať rozprávku, spievať pesničky, ukazovať obrázky v knižke a podobne. Avšak pozor, odvedenie pozornosti je síce dobrá stratégia, ale dieťa môže veľmi ľahko zabudnúť, čo vlastne robíte, pohne sa a vy ho nechtiac pichnete nožničkami. Odpoveďou na tento problém môže byť nasledujúca rada.

V dvoch sa to lepšie ťahá

Vraví sa, že na výchovu dieťaťa je jeden človek málo a o strihaní nechtíkov to snáď platí ešte viac. S partnerom alebo starším dieťaťom môžete vytvoriť zohratý tím, jeden dieťaťu drží ručičku či nožičku, zabáva ho a druhý rýchlo a bezpečne strihá.

Babi, pomoc!

Niekedy nepomáha žiadna rada a strihanie vytrvalo sprevádza detský odpor a plač. V tom prípade môžete nasadiť zbraň najťažšieho kalibru – babičku (ak je samozrejme nablízku). Pre dieťa predstavuje iný druh autority ako rodičia, čo môžete s úspechom využiť v mnohých situáciách. Veľa rodičov potvrdí, že zatiaľ čo k nim samotným si potomok „veľa dovolí“, v prípade babičky či iných členov rodiny alebo rodinných priateľov je to presne naopak - ochotnejšie urobí to, čo od neho žiadajú.

Pekné sny a hlavne sa nehýb!
Zvlášť u najmenších detí sa osvedčuje strihanie nechtíkov v spánku. Určite sami najlepšie viete, kedy dieťa prechádza fázou takzvaného hlbokého spánku. Práve vtedy prichádza čas na nožničky. So strihaním nechtíkov začnite, keď má dieťatko asi jeden mesiac.


O tom, ako deťom nechtíky strihať správne, si môžete prečítať v tomto našom článku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >