Strihajte dieťaťu nechty správne! Čo sa stane, ak to urobíte zle?

Gabriela Bachárová, 11. septembra 2019 o 06:00

Nie je jedno, ako dieťaťu ostriháte nechty. Nesprávna technika môže spôsobiť ich poškodenie aj na celý život.

Naučte sa strihať deťom nechty správne.

Foto: Shutterstock.com

„Nechty novorodenca po pôrode väčšinou našu starostlivosť nevyžadujú. Voľná časť nechtu sa odlúpne trením o oblečenie sama. Ak sa dieťa škriabe, dajte mu ľahké rukavičky. Nechty strihajte až neskôr,“ odporúča pediater Martin Gregora vo svojej publikácii Starostlivosť o novorodenca a dojča. K prvému strihaniu pristúpte asi po dvoch až troch týždňoch po narodení.

Najmenším deťom sa väčšinou strihanie nechtíkov celkom prirodzene nepáči. Bábätku preto nechty strihajte najlepšie v spánku alebo si ho posaďte na nohy, pridržte vždy jeden prst a rýchlo strihajte. Veľmi dôležité pritom je, robiť to správnym spôsobom. Zatiaľ nechty čo na rukách strihajte doguľata, na nohách je nutné dorovna.

Ak tento postup nedodržíte, necht na nohe by mohol začať zarastať do kože, čo je veľmi nepríjemné. Najčastejšie sa to týka palca, ktorý bolí, očervenie, môže aj napuchnúť či hnisať. Do týždňa problém väčšinou sám ustúpi. Ak však budete nechty strihať doguľata na nohách neustále, môžu sa na celý život zdeformovať.

Nechty môžete strihať nožničkami (pre deti sa hodia tie s neostrým zakončením) alebo klieštikmi, dodržujte však veľmi dôležitú zásadu: nestrihajte celý necht jedným ťahom, ale niekoľkými. Predídete tak jeho popraskaniu čo rozstrapkaniu. Dieťa by pritom malo mať svoje vlastné nožničky, aby sa predišlo možnému zaneseniu infekcie. Nechty na rukách je potrebné strihať aspoň raz týždenne, na nohách približne raz za dva týždne.

Ako deti primäť k tomu, aby pri strihaní nechtíkov spolupracovali? Vysvetľujte im, čo a prečo práve robíte, môžete im pri tom rozprávať rozprávku alebo spievať. Časom si na túto nepríjemnú procedúru určite zvyknú. Prajeme vám pevné nervy!








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >