Odbery kloktacími testami na školách sú pripravené

TASR, 16. marca 2021 o 04:30

Ak sa na škole objaví pozitívny prípad, školy si môžu objednať testovanie ostatných žiakov.

Kloktacie testy sú pripravené.

Foto: TASR

„Ministerstvo školstva zaviedlo aj už odborníkmi validované takzvané kloktacie PCR testovanie žiakov, alebo aj iné formy testovania, ktoré odporučili odborníci s cieľom skorej identifikácie prenosu v kolektívoch a včasné nastavenie protiepidemických opatrení na miestnej úrovni. Touto cestou chceme zabezpečiť, aby boli čo najmenej zasiahnuté tie deti, ktoré potrebujú prezenčnú dochádzku do škôl," priblížil člen konzília odborníkov, lekár a expert WHO Jozef Šuvada.

Kloktacie testy je podľa ministra školstva možné použiť na preverenie situácie aj v nižších ročníkoch. Formulár na prihlásenie môžu nájsť riaditelia po zadaní svojho EDUID na stránke https://covid2021.iedu.sk/. Minister uviedol, že sa s prítomnosťou vírusu bude musieť verejnosť zmieriť. „Nový koronavírus tu medzi nami je a, žiaľ, aj zostane. A teda aj to, že školy sa budú regionálne otvárať a aj zatvárať. Je len na nás, aby sme robili všetko pre to, aby sme mali v školách čo najbezpečnejšie prostredie," dodal Branislav Gröhling.

Dnes je povinnosťou rodičov pri nástupe detí do škôl tam, kde sú otvorené, predložiť negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako sedem dní u jedného zo zákonných zástupcov dieťaťa,





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >