Očkovanie detí proti Covidu-19 len s informovaným súhlasom rodiča?

TASR, 29. apríla 2021 o 04:00

Odo dnešného dňa sa môže na očkovanie proti Covidu-19 hlásiť i veková skupina od šestnástich rokov. Deti mladšie 18 rokov sa údajne môžu dať naočkovať len s informovaným súhlasom zákonného zástupcu.

Na očkovanie sa môžu hlásiť aj mladí ľudia od 16 do 18 rokov.

Foto: AP

Komisárka pre deti Viera Tomanová upozorňuje, že na takýto spôsob poskytovania zdravotnej starostlivosti sa podľa Dohovoru o ľudských právach o biomedicíne a rovnako podľa zákona o zdravotnej starostlivosti vyžaduje predchádzajúci informovaný súhlas zákonného zástupcu maloletého dieťaťa, ktorý obsahuje podrobné informácie o tom, či použitá vakcína je uznanou medicínskou metódou, či je certifikovaná uznanou certifikačnou autoritou, o všetkých následkoch použitej vakcíny vrátane jej prípadných vedľajších negatívnych účinkoch a následkoch.

Informácia o súhlase zákonného zástupcu dieťaťa musí byť zaznamenaná v zdravotnej dokumentácii. Využijúc zákonné oprávnenia komisára pre deti preto Viera Tomanová požiadala ministra zdravotníctva o informáciu, ako je zabezpečený informovaný súhlas zákonných zástupcov maloletých detí vo veku 16 až 18 rokov v súvislosti s očkovaním vakcínou proti ochorenia na COVID-19. Mladší budú na očkovanie čakať dlhšie ako starší ľudia.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >