Obchodovanie s ľuďmi na Slovensku: Na nútené žobranie zneužili i päťmesačného chlapčeka

TASR, gb, 22. januára 2021 o 03:47

Na Slovensku bolo vlani zistených 62 obetí obchodovania s ľuďmi, z toho 16 osôb malo menej ako 18 rokov.

Obeťami obchodovania s ľuďmi sú aj deti a mladí do 18 rokov.

Foto: shutterstock.com

„Deti sú najčastejšie zneužívané na účel sexuálneho vykorisťovania (deväť prípadov, pritom najmladšia osoba mala 11 rokov), núteného žobrania (štyri prípady) a vykorisťovania na účel núteného sobáša (päť prípadov)," spresnila Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra. Na nútené žobranie bol vykorisťovaný chlapček vo veku päť mesiacov.

Zo 62 identifikovaných obetí bolo 60 občanov Slovenska. Išlo o 27 mužov a 35 žien. Paulenová dodala, že najviac prípadov (26) sa týkalo vykorisťovania s cieľom nútenej práce alebo nútenej služby. V 22 prípadoch išlo o vykorisťovanie s cieľom nútenej prostitúcie alebo iných foriem sexuálneho vykorisťovania. Zvyšné prípady súviseli s vykorisťovaním na účel núteného sobáša, žobrania a kombinácie viacerých spôsobov vykorisťovania.

V súvislosti s problematikou obchodovania s ľuďmi je verejnosti k dispozícii bezplatná Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818. „Zároveň pripomíname, pokiaľ ste sa stali obeťou alebo svedkom trestného činu obchodovania s ľuďmi, prosím, neváhajte kontaktovať políciu na telefónnom čísle 158," podotkla hovorkyňa.

„Tieto činy sú neprípustné a ubezpečujem občanov, že s našimi odborníkmi z radov rezortu vnútra a polície robíme maximum pri odhaľovaní týchto prípadov a poskytnutí včasnej pomoci obetiam," zdôraznil minister vnútra SR Roman Mikulec.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >