O jeden deň voľna menej, letné prázdniny však potrvajú celých deväť týždňov! Prehľad voľných dní v novom roku

Patricia Poprocká, 1. januára 2024 o 06:49

Koľko voľných a prázdninových dní nás čaká v roku 2024? Pozrite si ich tohtoročný prehľad.

Čo nám prinesie tento rok?

Foto: Shutterstock.com

Začneme dobrou správou – prázdninám tento rok praje, školáci si ich užijú naozaj dosť. Ešte do konca tohto týždňa trvá vianočné voľno, a už na budúci mesiac začne deťom ďalšie. Jarné prázdniny v roku 2024 budú ako prvé na strednom Slovensku, a to v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. Voľný týždeň deťom začne 19. februára. O týždeň neskôr, teda 26. februára, začnú prázdninovať žiaci v Košickom a Prešovskom kraji, no a v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraj sa dočkajú prázdnin 4. marca.

V škole však žiaci dlho nepobudnú, lebo už 28. marca začínajú veľkonočné prázdniny, ktoré potrvajú do 2. apríla.

Po nich čakajú školákov až letné prázdniny, voľno si však užijú ešte aj na štátne sviatky 1. mája a 8. mája, ktoré pripadajú tento rok na stredu.

Školský rok by sa mal v tomto roku začať v deň, na ktorý bola zvyknutá dnešná rodičovská generácia – opäť 1. septembra, pretože Deň ústavy, ktorý pripadá na 1. september, síce zostáva štátnym sviatkom, nie však už dňom pracovného pokoja. Rozhodla tak vláda vzhľadom na potrebné úspory v štátnom rozpočte. 1. september však v roku 2024 pripadá na nedeľu, takže nový školský rok sa začne aj tentoraz až 2. septembra. A keďže 1. júl pripadá na pondelok, vysvedčenia deti dostanú už 28. júna, čo znamená, že obľúbené letné prázdniny budú trvať celých 9 týždňov!

Po letných prázdninách nasledujú jesenné, ktoré budú znamenať päť dní voľna – od stredy 30. októbra do nedele 3. novembra.

No a napokon vianočné prázdniny, tie sa oficiálne začnú v pondelok 23. decembra, vzhľadom na víkend však deti pôjdu v tomto roku poslednýkrát do školy 20. decembra.

Štátne sviatky a voľné dni

A čo dospelí, kedy budú mať voľno oni? Prvý voľný deň, pri príležitosti výročia vzniku Slovenskej republiky máme dnes. Tohtoročný 6. január, sviatok Troch kráľov, bude v sobotu, takže na ďalšie voľno, ktoré v tomto roku pripadne na pracovný deň, musíme čakať až do Veľkej noci. Veľkonočný piatok bude 29. marca a Veľkonočný pondelok 1. apríla.

Ďalšie dni pracovného pokoja budú už v spomínané stredy 1. a 8. mája, no a potom v piatok 5. júla, kedy je štátny Sviatok svätého Cyrila a Metoda. Ďalší letný sviatok, výročie SNP, v tomto roku pripadne na štvrtok, 29. augusta. Pôjde o výnimočné oslavy, keďže od vypuknutia Povstania uplynie 80 rokov.

Následný Deň Ústavy, 1. september, ako sme už spomenuli, síce štátnym sviatkom ostáva, do práce by sa však za normálnych okolností šlo, keby nepripadol na nedeľu. Rovnako na nedeľu pripadá i Sviatok Sedembolestnej Panny Márie, 15. september.

Sviatok Všetkých svätých, 1. novembra bude tohto roku v piatok, 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu bude v nedeľu. Po ňom bude najbližšie voľno z práce až na Štedrý deň, v utorok 24. decembra. Vianočné sviatky skončia vo štvrtok 26. decembra, čo je posledný oficiálny voľný deň v tomto roku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >