Nielen pexeso. 5 tipov na zábavné pamäťové hry s deťmi, ku ktorým nič nepotrebujete

Gabriela Bachárová, 20. apríla 2021 o 04:15

Keď je vonku zlé počasie, zachráni to vždy dobrá hra. Tie pamäťové deti milujú, predstavujú pre ne ozajstnú, takmer športovú výzvu. Alebo snáď poznáte také, ktoré by nezbožňovalo všetkým dobre známe pexeso? Nezostaňte len pri ňom.

Pamäťové hry prinesú veľa zábavy.

Foto: shutterstock.com

Len s pomocou vlastných úst či ceruzky vytvoríte veselé hry, ktoré si naozaj užijete a možno budete prekvapení, kto z vašej rodiny má najlepšiu pamäť. Hry je najlepšie hrať jeden na jedného. Ak je vás viac, dvojice sa striedajú. Prípadne môžete vymyslieť model, aby si všetci zahrali v jeden moment (napríklad namiesto slovnej odpovede zvoliť písomnú alebo určiť poradie, v ktorom budú hráči odpovedať).

Zopakuj po mne čo najviac slov

Hráč vytvorí zostavu viacerých podstatných mien (počet je na vás), je jedno akých. Vysloví ich nahlas a druhý ich musí čo najviac zopakovať. Podarí sa mu spomenúť si na všetky (odpovedá bez ohľadu na poradie, v ktorom boli vyslovené)? Slová mu protihráč môže niekoľkokrát zopakovať, aby si ich lepšie zapamätal.

Aké veci sú na obrázku?

Variant predchádzajúcej hry. Hráč nakreslí na papier niekoľko rôznych vecí, protihráč si ich poriadne pozrie, má na to desať sekúnd, potom sa snaží všetky nakreslené veci vymenovať.

Zopakuj po mne vetu

Hráč si napíše a potom vysloví dlhšiu vetu, v ktorej by malo byť čo najviac konkrétnych údajov (miestnych, časových a podobne). Taká veta môže znieť: „Dvadsiateho augusta minulého roka sme sa vybrali s rodičmi na výlet do hôr. Ušli sme 13 kilometrov, užili sme si krásne výhľady a na trase sme dokonca videli kamzíky a Janko hovoril, že on aj malú líšku. Domov sme prišli až o pol deviatej celí unavení a do postele sme padli ako zarezaní.“ Druhý hráč ju musí čo najvernejšie zopakovať, nie je nutné od slova do slova, ale uviesť čo najviac faktov v správnom poradí. Nemusí sa to podariť na prvýkrát, vetu môže ten, kto ju vymyslel, i viackrát zopakovať.

Nakresli, čo vidíš

Jeden z hráčov nakreslí obrázok, na ktorom budú blízko pri sebe rôzne grafické prvky: trojuholník, čiara, kruh, polkruh, obdĺžnik, štvorec… skrátka, čo vám napadne. Tieto prvky sa protihráč snaží zapamätať si a prekresliť čo najvernejšie na iný papier. Podarí sa mu to, má dobrú priestorovú pamäť?

Zopakuj čísla, ktoré hovorím

Hráč vyriekne niekoľko číslic, druhý ich musí zopakovať presne v tom poradí, v akom boli vyslovené. Začnite s menším počtom číslic, postupne ich môžete dať i osem až desať. Hru môžete obmeniť tak, že protihráč musí vyslovené čísla zopakovať pospiatky, čo už nie je také jednoduché. Prajeme vám veľa dobrej zábavy!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >