„Nie je to žiadne detské vodné ihrisko, v bratislavskej fontáne sa nekúpte,“ varujú hygienici

TASR, 17. augusta 2023 o 05:32

Kúpanie sa v obnovenej, najmä malými deťmi veľmi obľúbenej fontány Družba na Námestí slobody v Bratislave nespĺňa základné hygienické požiadavky na umelé kúpaliská.

Na kúpanie nie je fontána určená.

Foto: TASR

„Obnovená fontána bola skolaudovaná iba na dekoračno-vizuálne účely,” uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Katarína Nosálová. Fontány podľa jej slov slúžia ako okrasný prvok, na osvieženie vzduchu, spríjemnenie prostredia či oddychu v dotknutom území. „Nie sú určené na kúpanie sa obyvateľstva,” ozrejmila.

Fontány nepodliehajú štátnemu zdravotnému dozoru a voda v nich nie je preverovaná laboratórnymi analýzami úradu. Mesto Bratislava skonštatovalo, že od začiatku komunikovalo, že do fontány Družba, ktorá sa v uplynulých týždňoch stala vyhľadávanou atrakciou, možno vstúpiť, ovlažiť a schladiť sa, nie kúpať sa. „O prevádzkových pravidlách informuje aj prevádzkový poriadok, ktorý je tam umiestnený,” doplnil hovorca mesta Peter Bubla.

V ňom samospráva uvádza, že do fontány je možné vstupovať na vlastnú zodpovednosť a prevádzkovateľ nezodpovedá za prípadný vznik úrazu. „Voda je zdravotne nezávadná, no nie je pitná,” stojí v poriadku. Tiež je zakázané do fontány hádzať akékoľvek predmety a vstupovať do nej so psami a inými zvieratami.

Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo v júni na sociálnej sieti fontánu označil za detské vodné ihrisko. Povedal, že vstup je tam povolený a deti sa tam môžu hrať. „Odborná pracovníčka tunajšieho úradu vykonala dňa 9. augusta kontrolu v rámci štátneho zdravotného dozoru, pri ktorej bolo zistené, že fontána Družba a jej okolie nie sú žiadnym spôsobom označené ako detské vodné ihrisko,” podotkla Katarína Nosálová.

Fontána bola verejnosti sprístupnená v júni. Stalo sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola jedna z najväčších fontán na Slovensku vypustená.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >