Nezakazujte škôlky neočkovaným deťom! Rodičia podpisujú petíciu

pt, 10. septembra 2019 o 16:00

Nenúťte nás očkovať naše deti! Rodičia spísali petíciu proti návrhu zákona, podľa ktorého by nezaočkované deti nemali chodiť do škôlky. Podpísalo sa pod ňu zatiaľ takmer 2800 ľudí. Novelu schválila vláda, na jeseň má o nej rokovať parlament.

Zákaz škôlky pre neočkované deti považujú rodičia za trest a diskrimináciu.

Foto: shutterstock.com

Zákaz škôlky pre nezaočkované deti by mal platiť od budúceho roka. Štát chce týmto opatrením zvýšiť zaočkovanosť detí a bojovať proti šíreniu chorôb, ktoré sa už takmer nevyskytovali, no v posledných rokoch sa opäť vracajú, ako napríklad nedávne epidémie osýpok na východe Slovenska.

Signatári petície však tieto argumenty považujú za mylné a zdôrazňujú, že neočkované deti v škôlkach nie sú príčinou epidémií. Pripomínajú napríklad, že pri vlaňajšej epidémii osýpok v okrese Michalovce nebolo medzi celkovými 438 nakazenými deťmi ani jedno dieťa neočkované pre odmietnutie. „Ak túto skupinu detí teraz ministerstvo zdravotníctva označuje za rizikovú, je to nepravdivé a zavádzajúce,“ konštatujú v petícii.

Odporcovia povinného očkovania tiež upozorňujú, že nie sú žiadne analýzy, ktoré by slúžili ako podklad pre takúto úpravu zákona. „Neboli poskytnuté ani na písomnú žiadosť viacerých rodičov. Otázka, kedy boli predškolské zariadenia a neočkované deti v nich ohniskom významnejšej nákazy, zostáva nezodpovedaná,“ pripomínajú.

Naopak, v okrese Trebišov prepukla epidémia osýpok napriek tomu, že úroveň očkovanosti tam dosiahla 99 percent.

Rodičia v petícii tiež spomínajú Imunologický prehľad v SR 2018, podľa ktorého je podstatne viac očkovaných detí bez dostatočnej hladiny protilátok, teda potenciálnych prenášačov, než detí neočkovaných z rozhodnutia rodičov.

„Napríklad pri mumpse malo v skupine päť- až deväťročných detí dostatočnú hladinu protilátok len 54,8 percenta očkovaných detí. Nikde nie je vysvetlené, prečo by neočkované dieťa malo byť hrozbou pre to zaočkované, ktoré sa považuje za chránené,“ tvrdia rodičia v petícii.
Vynucovanie povinného očkovania porušuje Dohovor o ochrane ľudských práv a dôstojnosti človeka v súvislosti s aplikáciou biológie a medicíny, keď musí byť pacient dostatočne informovaný a so zásahom musí aj súhlasiť.

Novela zákona, zakazujúca návštevu škôlky neočkovaným deťom, má podľa nich aj ďalšie nedostatky. Chýbajú v nej napríklad odporúčania, ako postupovať, ak by sa rodičia rozhodli zaočkovať doteraz neočkované dieťa. „To je totiž z lekárskeho hľadiska nemožné urobiť naraz, nedá sa to dokonca ani v priebehu niekoľkých mesiacov,“ zdôrazňujú.

Novelu zákona považujú za trest a neprimeraný nátlak, najmä ak neexistuje systém odškodnenia, ak po očkovaní dôjde u dieťaťa k poškodeniu zdravia.

Takýto predpis je podľa signatárov petície zásahom do slobody myslenia a svedomia. Rozpor vidia i s ústavným princípom rovnosti a rovnakého prístupu k vzdelaniu. „Vynucovanie povinného očkovania porušuje Dohovor o ochrane ľudských práv a dôstojnosti človeka v súvislosti s aplikáciou biológie a medicíny, keď musí byť pacient dostatočne informovaný a so zásahom musí aj súhlasiť.“

Ďalším argumentom je, že rodičia neočkovaných detí by mali mať právo na škôlku, pretože platia dane rovnako ako tí, ktoré deti dávajú očkovať.

Ministerstvo zdravotníctva na potrebe očkovania detí trvá, uviedlo ale, že petíciou a pripomienkami rodičov sa bude zaoberať, ak ju úradu doručia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >