Nevie si zvyknúť na škôlku? Srdiečko na ruke a ďalšie šikovné tipy, ako zmierniť detský smútok za mamou

Gabriela Bachárová, 13. septembra 2022 o 04:45

Nechce sa od vás dieťa ráno v škôlke odlúčiť, plače a kričí, nech nikam neodchádzate? Niektoré deti si na novú životnú situáciu zvykajú ťažšie ako iné. Ako tomu svojmu môžete pomôcť, aby sa na kamarátov a učiteľky tešilo a netrpelo smútkom za rodičmi?

V škôlke je síce veselo, ale nie každé dieťa si na ňu hneď aj zvykne.

Foto: Shutterstock.com

V minulosti sa rodičom citlivejších detí radilo, aby sa ráno zo škôlky rýchlo „vyparili”. Malo sa tak zabrániť jedinému - srdcervúcim scénam. Rýchly a nečakaný odchod však môže v dieťati vyvolať silný stres a obavu, že rodič sa už nevráti. S potomkom sa preto radšej v škôlke rozlúčte dôkladne a ubezpečte ho, že sa určite vrátite.

„Ak sa obávate uplakaného lúčenia, zvážte, či dieťa stresové situácie nezvláda lepšie v prítomnosti otecka, teda bez mamy. Niekedy pomôže, ak niekoľko dní do škôlky pôjde otec a kríza je prekonaná,” odporúča rodičom skúsená detská psychologička Iva Jungwirthová vo svojej knihe Pohodoví rodiče - Pohodové děti (Podporujeme vývoj dítěte).

Ak vidíte, že dieťa má problémy si na škôlku zvyknúť, môžete sa s učiteľkami dohodnúť, že tam s ním každý deň chvíľu zostanete (samozrejme ak si to môžete dovoliť). Dieťa sa tak bude v zariadení cítiť spokojnejšie a bezpečnejšie. Najmä v prvých týždňoch sa snažte prísť preň do škôlky čo najskôr, aby tam nezostávalo ako posledné. Môže tak nadobudnúť pocit, že ste radšej bez neho a nechýba vám.

Sme stále spojení

Ak bolo dieťa doteraz zvyknuté, že trávi všetok svoj čas s rodičmi, môže nástup do škôlky vnímať ako ohrozujúcu situáciu. Je preto veľmi dôležité udržiavať citové puto s potomkom, aj keď ste teraz od seba niekoľko hodín denne odlúčení. Ako na to?

Dieťaťu aj sebe môžete na ruku nakresliť srdiečko a povedať mu, že ak mu bude v škôlke smutno, má si ho pohladkať. Bude to, ako keď pohladí mamu. Alebo si namiesto srdiečka na ruku vtisnite rovnakú pečiatku. Veľmi dobrú službu vám urobia náramky priateľstva, najmä ak si ich sami vyrobíte.

Šikovným nápadom je malá plyšová hračka, ktorú bude mať škôlkar stále pri sebe. Keď ho pochytí smútok, vezme ju za ruku a predstaví si, že je to mamina či otcova ruka. Prípadne je možné dať dieťaťu vašu fotografiu napríklad vo forme magnetky.

Do škôlky nepatrí každé dieťa

Nie každé trojročné dieťa je na škôlku zrelé. A je to tak úplne v poriadku. To len my rodičia si myslíme, že v troch rokoch má byť už vyspelé a bez problémov zvládať separáciu od rodičov. Ak už teraz cítite, že dieťa si na škôlku zrejme len tak nezvykne a zároveň máte možnosť byť s ním ešte doma, zvážte, či ho z nej neodhlásiť.

Možno sa obávate, že tým poškodíte jeho vývoj, avšak škôlka mu vôbec chýbať nemusí, aj keď dnes prevláda názor, že už trojročné dieťa potrebuje kolektív, režim a autoritu. V skutočnosti je však mnohým deťom v tomto veku ešte lepšie pod mamkinou sukňou ako vo väčšom kolektíve, ktorého pravidlám nemusí rozumieť.

„Priemerní rodičia s priemernou motiváciou poskytnú trojročnému dieťaťu celkom dostačujúce množstvo podnetov. Aj keď je jedináčik, môže stráviť rok tvorivo. Vytvorte si okruh kamarátov na blízkom ihrisku, navštevujte materské centrum, choďte spoločne plávať. Dieťa si tak postupne zvykne na kolektív a na odlúčenie od mamičky,” vraví Iva Jungwirthová.

Ako podotýka, ak rodičia nútia nezrelé dieťa do škôlky chodiť, môže sa to odraziť na jeho správaní. Dôsledkom býva pomočovanie, plačlivosť, ufňukanosť, akoby návrat vo vývoji späť. Často však stačí počkať pol roka, kým bude potomok na škôlku pripravený a uvidíte, že sa do nej začne dokonca tešiť. Väčšina štvorročných detí už zvláda škôlku bez väčších problémov.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >