Gynekológ Záhumenský: Riziko, že sa nakazí novorodenec, je minimálne. Potraty a vrodené chyby nehrozia

TASR, 19. marca 2020 o 05:02

„Na základe skúseností z Číny zatiaľ možno povedať, že infekcia novým koronavírusom u tehotných nemá iný priebeh ako u netehotnej populácie. Nebol zistený ani zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, úmrtí plodu alebo potratov u žien, ktoré sa nakazili počas tehotnosti," hovorí uznávaný lekár Jozef Záhumenský, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov.

Jozef Záhumenský.

Foto: Ivan Majerský, Pravda

„Odborníci zatiaľ podľa súčasných dôkazov zatiaľ nemajú dôvod predpokladať, že by tehotné ženy boli náchylnejšie na infekciu novým koronavírusom ako netehotná populácia," uviedol Jozef Záhumenský. Podľa jeho slov však treba myslieť na to, že vírus je vysoko infekčný, takže napáda aj človeka s dobrým imunitným systémom a pomerne rýchlo sa šíri v populácii.

Pre tehotné ženy podľa pôrodníka neplatia žiadne mimoriadne nariadenia. Správať by sa mali ako mimo pandémie, a zároveň ako všetci ostatní počas pandémie. „Dôležitá je zvýšená osobná hygiena, časté umývanie rúk, nosenie rúška. Gumené rukavice majú výhodu, že bránia podvedomému siahaniu na tvár vonku. Samozrejme, ideálna by bola dobrovoľná karanténa, pobyt v domácnosti, pokiaľ je to čo len trocha možné, tak ako to platí pre každého z nás," komentoval.

Záhumenský poukázal aj na to, že gélové nechty sa horšie dezinfikujú bežným umytím aj dezinfekčným prostriedkom, preto by v aktuálnej situácii odborník zvážil ich nosenie.

Záhumenský tiež povedal, že štúdie na skupinách tehotných nepotvrdili prítomnosť vírusu v plodovej vode, v pupočníkovej krvi ani v steroch z nosohltanu novorodenca. Poukázal však na to, že sa objavili dve správy o zadokumentovanej novorodeneckej infekcii, preto sa zatiaľ k riziku prenosu nedá presne vyjadriť. Odborníci predpokladajú, že riziko nákazy plodu je minimálne.

Na otázku, či ženy môžu prípadne dojčiť, ak už porodili a boja sa, že majú nový koronavírus, pôrodník uviedol, že nový koronavírus sa nepotvrdil v materskom mlieku. Preto je podľa jeho slov dojčenie z tohto pohľadu bezpečné. „No u rodičky, ktorá mala jednoznačne potvrdenú infekciu, je aj počas laktácie potrebné dodržať bariérový prístup, ktorý je pomerne náročný a únavný," pripustil.

Súčasná situácia nemá podľa názoru odborníka v novodobých dejinách analógiu a nedá sa prirovnať k ničomu, čo sa píše v knihách. „Naša spoločnosť je vystavená obrovskej skúške, o ktorej sa budú dlhé roky viesť isto polemiky, budú sa hodnotiť stratégie jednotlivých krajín a ľudstvo z tejto skúsenosti vyjde zase výrazne múdrejšie a pripravenejšie čeliť ďalším hrozbám," mieni.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >