Nemocnica využíva digitálny mikroskop na náročné neurochirurgické operácie detí

TASR, 8. novembra 2023 o 06:11

Detská fakultná nemocnica v Košiciach využíva ako jediná na Slovensku špeciálny operačný mikroskop, ktorý na zobrazenie operačného poľa využíva 3D optiku a robotickú ruku. Tento takzvaný exoskop sa používa najmä v neurochirurgii.

Prístroj zlepšuje starostlivosť.

Foto: DFN Košice

Kvalitné 3D zobrazenie umožňuje podľa nemocnice radikálne odstránenie nádorov bez poškodenia zdravého tkaniva v oblasti mozgu a chrbtice, ale aj realizovať rekonštrukčné operácie v oblasti brucha. Operatér sa pri výkone neskláňa k okuláru mikroskopu, ale má na očiach 3D okuliare, cez ktoré sa pozerá na obrazovku pred sebou. Operačné pole sníma robotická ruka s optikou, ktorej pohyb chirurg ovláda tak, aby sa mu detailne zobrazovalo potrebné miesto. Obraz je mimoriadne jasný a ostrý, neporovnateľne zreteľnejší, ako to umožňujú bežné operačné mikroskopy.

Exoskop najnovšej generácie je zapožičaný na pol roka od výrobcu a už prvé týždne využitia ukázali podľa nemocnice jeho mimoriadny prínos. „Využili sme ho už pri niekoľkých neurochirurgických operáciách detí. Išlo o dva nádory v oblasti malého mozgu, jeden nádor veľkého mozgu a nádor chrbtice v krížovej oblasti riešený špecifickým zadným prístupom. V tomto poslednom prípade by sme klasický mikroskop nemohli vôbec použiť, iba lupové okuliare kvôli použitiu špeciálneho uhla zobrazenia,” uviedol medicínsky námestník pre chirurgické odbory nemocnice Tomáš Andráš.

Digitálny mikroskop je kompatibilný s ďalšími využívanými prístrojmi, ako je neuronavigácia, ktorá sa využíva pri mozgových operáciách. Jeho výhodou je okrem výbornej optiky aj použiteľnosť v rôznych operačných polohách. „Mikroskop je prednostne určený na využitie v neurochirurgii na operácie mozgu a zákroky v oblasti chrbtice, napríklad je veľmi efektívny pri rázštepoch chrbtice a syndrómoch pripútanej miechy. Ale osvedčil sa nám aj v kombinácii neurochirurgických a brušných výkonov u detí, kedy sa uvoľňujú miechové deformity, zasahujúce do brušnej dutiny, ako to bolo v prípade operácie u chlapca, ktorému nádor tlačil na konečník,” konštatoval Andráš.

Vedenie nemocnice deklaruje, že urobí všetko preto, aby nový mikroskop slúžil chirurgom na špecifické operácie detí aj po dobe jeho zapožičania, teda po februári 2024. „Cena prístroja je zhruba 600 tisíc eur a naše vlastné zdroje na takýto nákup nepostačujú, ale zaradili sme exoskop Aeos do plánu nákupov na budúci rok z kapitálových výdavkov štátu. Pevne dúfame, že budeme úspešní,” uviedol riaditeľ nemocnice Andrej Koman.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >