Nechať dieťa či zviera v horúcom aute môže byť trestným činom

Gabriela Bachárová, 20. júna 2022 o 04:00

Policajti riešia každé leto prípady, keď vodič nechá v aute dieťa či zviera. Niekedy si to ani neuvedomí, inokedy ide o úmyselný krok, pretože napríklad nechce na krátku chvíľu vyťahovať potomka z autosedačky. Rozpálené auto je však smrtiacou zbraňou a je treba vedieť, že za ponechanie v aute je až tretnoprávna zodpovednosť.

Nezabudnite dieťa v aute, môže to skončiť fatálne.

Foto: Shutterstock.com

Teplota v aute so zatvorenými oknami môže počas horúčav vyletieť na 60 až 70 stupňov Celzia, čo neznesie žiadny živý organizmus. Dôsledkom je zlyhávanie vedomia, dýchania a krvného obehu. Ak nepríde pomoc, môže nastať smrť, a to v niektorých extrémnych prípadoch už po 15 až 20 minútach.

„Každý rok sa stretávame s prípadmi, kedy vodiči svojou nepozornosťou a vplyvom hektického spôsobu života zabúdajú vo svojich uzamknutých vozidlách okrem svojich domácich miláčikov aj na to najcennejšie čo majú - svoje deti,” konštatuje polícia Bratislavského kraja. Vodiči si niekedy myslia, že za také jednanie im nič vážnejšieho nehrozí, opak je však pravdou.

Ponechanie zvieraťa v rozhorúčenom aute sa môže riešiť v rovine priestupku vo veterinárnej oblasti, za určitých okolností môže mať skutok aj trestnoprávnu dohru v podobe trestného činu týrania zvierat, upozorňuje polícia.

Ešte vážnejšiu dohru môže mať dieťa v aute: „V tomto prípade môže ísť o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo. Osoba môže navyše čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, ak takéto konanie viedlo k poškodeniu zdravia či k smrti dieťaťa.”

Ako postupovať, ak v aute vidíte zabudnuté dieťa či zviera? „Ak je to možné a situácia to dovoľuje, treba bezodkladne upovedomiť majiteľa vozidla, napríklad meno majiteľa vyhlásiť v nákupnom centre cez informačný stánok alebo cez SBS službu. V opačnom prípade odporúčame zavolať políciu, hasičov, prípadne linku 112, kde je okamžite ponúknutá rada a pomoc ako postupovať,” radí bratislavská polícia.

Aj toto leto budú preventisti v Bratislavskom kraji vykonávať preventívne aktivity zamerané predovšetkým na frekventované miesta ako sú parkoviská pri nákupných centrách.

Video: Polícia apeluje na vodičov, aby nikdy nenechávali v aute živú bytosť






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >