Nebezpečné sinice. Či sa v jazere môžete kúpať, rozpoznáte podľa tohto jednoduchého testu

ahojmama.sk, 10. júla 2024 o 06:34

Kúpanie vo vode je v teplých letných dňoch azda najpríjemnejším osviežením. Slovensko je na vodné plochy pomerne bohaté, nie vo všetkých je však zaručená kvalita vody. Nebezpečné sú najmä sinice, dobrou správou však je, že ich prítomnosť možno vo vode zistiť úplne jednoduchým testom.

Prekrásne jazero láka okúpať sa, pozor však na čistotu vody. Sinice odhalíte veľmi jednoduchým testom.

Foto: Gabriela Bachárová

Sinice sú mikroorganizmy, ktoré sú prirodzenou zložkou životného prostredia, súčasťou fytoplanktónu všetkých nádrží a jazier. Nebezpečné začína byť až ich premnoženie, ku ktorému dochádza najmä po dlhotrvajúcom slnečnom a teplom počasí.

Sinice dokážu u detí vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky či zápaly očných spojiviek. Po prehltnutí väčšieho množstva môžu vyvolať aj črevné problémy, kŕče a nevoľnosť. Aj keď nie všetky sinice produkujú toxické a alergizujúce látky, riziko sa zvyšuje s dĺžkou pobytu vo vode (koža sa rozmáča a stráca odolnosť) a opakovaným kúpaním sa viac dní po sebe.

„Premnožené a nahromadené toxické sinice tvoria vločky alebo zhluky kolónií, ktoré sú rozptýlené vo vodnom stĺpci alebo nahromadené na vodnej hladine vo forme pokrytia alebo viditeľnej kaše, takzvaného vodného kvetu, ktorý býva najčastejšie zelenej a modrozelenej farby. Ten sa môže podľa vetra pohybovať po nádrži a zachytávať na brehoch, kde dochádza k jeho vysušovaniu a rozprašovaniu,“ vysvetľuje Darko Babjak z Odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR. Ľudí varuje, aby nevstupovali do takejto vody. „Nedovoľte ani deťom či zvieratám hrať sa s vysušeným vodným kvetom, ktorý vzniká po poklese hladín v zátokách a na brehu vodných plôch,” dodáva.

Ako odhalíme prítomnosť siníc

Či voda obsahuje sinice, sa dá otestovať jednoduchým spôsobom: Do priesvitnej nádoby treba nabrať vodu a nechať ju na svetle postáť 15 až 20 minút. Ak sa na vode vytvorí prstenec farebnej hmoty pripomínajúci posekané ihličie alebo zelenú krupicu a voda pritom zostane číra, ide pravdepodobne o sinice. Ak zostanú mikroorganizmy rozptýlené vo vodnom stĺpci, ide o zdravotne nevýznamné riasy.


ANKETA:

Obávate sa siníc?

63,9%



33,3%



2,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >