NÁZOR Treba to povedať na rovinu: v tejto vlne budú zomierať aj deti

Gabriela Bachárová, 9. septembra 2021 o 04:30

Vzhľadom na očakávané premorenie škôl nemožno očakávať iný vývoj ako tisíce a tisíce nakazených detí, pričom nemálo z nich bude mať stredný či ťažší priebeh Covidu-19, nepríjemné a niekedy aj nebezpečné dlhodobé následky a niektoré, žiaľ, aj zomrú, ako to ukazuje smutná skúsenosť z krajín, ktoré sú niekoľko týždňov pred nami. Je dobré, aby to rodičia vedeli a mohli sa pripraviť a prijať včas opatrenia na ochranu svojich detí, keďže vláda na to zjavne rezignovala.

V ústrety nákaze.

Foto: Shutterstock.com

Asi je treba povedať to na rovinu. Vláda pred vírusom v školách kapitulovala. Minister školstva sa k tomu (zrejme nechcene) priznal, keď povedal, že delta je tak infekčná, že testovanie podľa neho nebude mať žiadnu výpovednú hodnotu. Tú ale budú mať, bohužiaľ, detské oddelenia nemocníc, ktoré sa zrejme zaplnia viac ako pri predchádzajúcich vlnách.

Je škandalózne ponechať deti v školách bez kvalitného testovania, aby sme mali o rozsahu nákazy aspoň približnú predstavu. To dobrovoľné v domácom prostredí nestačí, pretože nie je masívne, rovnako nestačí nosenie rúšok, veď cez prestávky či na obede sú deti bez nich. A nerobíme si ilúzie ani o ich správnom nosení počas vyučovania. Iné krajiny s testovaním problém nemajú, ale na Slovensku si rezignovane založíme ruky a necháme to na… božie milosrdenstvo? Problémom je i to, že deti budú len v malej miere chodiť na testovanie do verejných centier, keďže ich príznaky okolie označí len ako „virózu a sopeľ". O skutočnej miere nákazy medzi deťmi tak spočiatku nebudeme mať prehľad, až to potom skrátka vybuchne. Podľa včerajších správ je len v Košiciach a okolí už po pár vyučovacích dňoch v dvojtýždňovej karanténe až 31 tried s takmer 800 žiakmi. Teda celkovo skoro tretina škôl, ktoré zriaďuje mesto... Skúste si tipnúť, čo sa bude diať tak o mesiac. Alebo možno aj skôr, delta je rýchla. A netýka sa to samozrejme len základných a stredných škôl, ale aj materských škôl.

Rezignáciu na boj s vírusom tušiť aj v rozhodnutí nechať otvorené školy stoj čo stoj. Plošne sa zatvárať už nebudú, vyjadrilo sa ministerstvo školstva. Teda ani v situácii, keď budeme mať veľmi vysoký počet nakazených a rastúci počet hospitalizovaných detí... Jednoducho deti obetujeme na oltár otvorených škôl. Vzdelávanie je síce dôležité, ale čo ich zdravie a životy? Majú mať školy absolútnu prioritu? Sami si odpovedzte, či je zdravie menej ako otvorená brána školy.

Vláda síce premorenie škôl ako dôsledok svojho konania nepriznala, ale iní to povedali natvrdo. Slovenská komora učiteľov varovala, že k premoreniu zrejme dôjde a upozornila na vážne celospoločenské dôsledky tohto rozhodnutia. „Zostáva deťom len držať palce, aby to všetko zvládli," konštatovala viceprezidentka komory Soňa Puterková. Tiež v tých slovách cítite rezignáciu?

Na Slovensku sa celkom nezmyselne traduje, že covid deťom nič nerobí. Maximálne si na tri dni ľahnú s teplotou, možno ich bude trocha bolesť hlava, brucho, objaví sa nádcha či kašeľ. Jediné riziko je vraj to, že deti môžu nakaziť svojich starších a ohrozenejších príbuzných. Nie je to pravda. Aj deti môžu mať vážny priebeh choroby a skončiť so zápalom pľúc v nemocnici. Po bezpríznakovom či ľahkom priebehu sa navyše často objavujú vážnejšie zdravotné problémy. Vedeli ste, že aj bezpríznakovým deťom v niektorých prípadoch zisťujú zmeny na pľúcach? Nehovoriac o multisystémovom zápalovom syndróme, ktorý prichádza niekoľko týždňov po prekonaní covidu a hrozí orgánovým zlyhaním a úmrtím.

Delta situáciu ešte veľmi výrazne zhoršuje. Podľa údajov, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, je extrémne infekčná. Nakazený v priemere predá infekciu ďalším deviatim ľudom. V triedach sa tak veľmi ľahko môže stať, že sa nakazia úplne všetci žiaci. „Je to jeden z najinfekčnejších respiračných vírusov, o ktorých vieme a ktoré som videla počas svojej dvadsaťročnej kariéry,“ vyjadrila sa riaditeľka amerického Centra pre kontrolu chorôb (CDC) Rochelle Walensky.

Problémom pritom nie je len počet ľudí, ktoré nakazí jeden infikovaný, ale aj to, že nakazení majú v sebe až tisíckrát väčšiu infekčnú nálož v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi. „Variant delta je agresívnejší a oveľa prenosnejší ako predtým cirkulujúce kmene," povedala to Rochelle Walensky celkom jednoznačne. Deti ťažších priebehov nebudú uchránené. Samozrejme vo všeobecnosti ich nákazy nebudú tak ťažké ako u starších a zdravotne oslabených ľudí, ale v tej obrovskej skupine nakazených detí sa objavia aj veľmi závažné stavy. To nie je strašenie, ale realita a varovanie.

Už len čisto zo štatistického hľadiska: pri vysokom počte nakazených sa logicky zvyšuje aj počet tých, ktorí si to jednoducho odskáču. Americkí detskí lekári bijú na poplach. Na preplnených detských jiskách totiž vidia to, čo v predchádzajúcich vlnách videli len na tých „dospeláckych“. Deti na kyslíku či dokonca na ventilátoroch. A niektoré neprežijú.

Podľa najnovších správ, ktoré zverejnil server ABC News, za posledný týždeň ochorelo v USA takmer 252 tisíc detí, v júni pritom v jednom týždni zaznamenali u detí len 8 400 infekcií. Ide o najprudší nárast od začiatku epidémie. V nemocnici je teraz približne 2 400 detí a Centrum pre kontrolu chorôb informovalo, že každé štvrté dieťa z hospitalizovaných potrebuje intenzívnu starostlivosť a dve percentá zomierajú… Prečo si myslíme, že u nás to bude inak? Nebude. Nemá prečo byť.

Rovnako škandalózne ako rozhodnutie netestovať a nezatvárať, ani keby sa dialo neviemčo, je, že vláda nedala rodičom chronicky chorých a oslabených detí (ale vlastne všetkých detí, o ktoré sa rodičia z rôznych dôvodov boja) možnosť dobrovoľnej školskej dochádzky. Podľa zákona má škola pre žiakov zaistiť bezpečné prostredie. Toho v súčasnosti zjavne nie je schopná, nikto teda nemá právo nútiť žiakov, aby chodili povinne do školy, v ústrety nebezpečenstvu.

Áno, je možnosť zariadiť si individuálny študijný plán či domácu výučbu, to je však administratívne náročné, nepružné a zle reagujúce na aktuálny vývoj. Rodič by mal mať legálnu možnosť v prípade zhoršenej situácie jednoducho stiahnuť dieťa zo školy a poslať ho tam, keď sa čísla zlepšia. Škola by mala takým žiakom poskytnúť zoznam preberaného učiva a potom ich z neho aj preskúšať. Tak humánneho rozhodnutia, ktoré chráni zdravie a život, sme sa však nedočkali...

Veľa rodičov už teraz priznáva, že deti zo školy vezmú, keď čísla začnú výraznejšie rásť, zároveň sa však obávajú reakcie školy či úradov. Veď dochádzka je predsa povinná… Ďalší rodičia sa zasa naopak utešujú faktom, že ich dieťa má silnú imunitu, a tak snáď nie je čoho sa báť. Lenže covid je nepredvídateľný. Kašle na to, čo si o ňom a o imunite svojich detí myslíme. Covid je skrátka ruská ruleta a nik nemá predplatený ľahký priebeh.

Veľmi radi by sme sa mýlili a budeme radi, ak nám o dva tri mesiace tieto slová otrepete o hlavu s tým, že aha, novinári zasa strašili ľudí. Obávame sa však, že to sa nestane.




Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 9. septembra 2021 o 12:12

    Článok mi pripadá dosť hysterický a postavený na chybných premisách. Základnou je, že závisí od opatrení vládneho režimu, ako dopadne jesenná epidémia, a keďže autorke sa vládne opatrenia zdajú slabé, je z toho v panike.

    V skutočnosti si epidémia žije vlastným životom - na jar jednoducho ustúpila, bez ohľadu na nezmyselné opatrenia, a na jeseň opäť prichádza, bez ohľadu na nezmyselné opatrenia.
    Už roky je známy spoločný menovateľ týchto zmien - vitamín D.

    V skutočnosti to, ako si my alebo naše deti poradíme s týmto i ďalšími infekciami, leží predovšetkým v našich rukách. Zabezpečíme pre svoje rodiny na celé "chrípkové obdobie" dostatok vitamínu D, vitamínu C, zdravého spánku, pohybu? Usilujeme sa o zdravú telesnú hmotnosť?

    To sú stavebné kamene dobre fungujúcej imunity. Ako poznáme vládny režim, bude nám skôr hádzať polená pod nohy v podobe ďalších nezmyslov, ale je opäť na nás, ako sa s nimi vysporiadame.

    Na záver len malú vsuvku: autorka sa sťažuje na nedostatočné nosenie rúšok. Rúška sú v skutočnosti v tejto podobe najzbytočnejšie zo všetkých opatrení. Podľa štúdií, účinne chránia len pred šírením prskancov a väčšieho aerosolu pri rozprávaní. Jemný aerosol, vznikajúci pri dýchaní, nedokážu filtrovať a iba spôsobujú zbytočné zdravotné a psychické problémy.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarSorbon 9. septembra 2021 o 15:38

    Tu je video,v ktorom sa o dosledkoch pouzivania vakcin,vyjadruje patolog.
    No a teraz nechavam na citateloch,nech si teda porovnaju vyjadrenia virologa z clanku uvedeneho 6.septembra,kde sa k vakcinam vyjadruje virolog(vraj su bezpecne z hladiska zmien bunkovej struktury),a patologa,ktoreho video pripajam.
    Nedivim sa,ze novinarska prestiz (ak nejaka vobec bola),hlboko upadla.Po tolkych nepravdivych a zavadzajucich informaciach,su totiz neakceptovatelni.
    Kazdy bozi den sa tu docitame,ako je spravne sa ockovat.Pritom zo zivota vieme,ako je to pre mnohych nebezpecne.
    Ziskana "imunita za kazdu cenu",do ktorej nas tlacia iste svetove kruhy,je nebezpecnou cestou s nejasnym vysledkom.


    Tu je link:

    » rumble.com/vl1g1t-patolog-dr.-ryan-cole-alarmujc-e...

    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarSorbon 9. septembra 2021 o 15:39



Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >