NÁZOR Nie, pani poslankyňa, ani takto sa to nerobí...

Patricia Poprocká, 20. februára 2024 o 07:02

Po nedávnom škandále s fotografiou ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas) s novorodencom v náručí sa poslankyňa Janka Bittó Cigániková (SaS) rozhodla ísť v jej šľapajach a ukázať, kto je tu múdrejší. Na sociálnych sieťach zverejnila vlastnú fotografiu s novorodencom v náručí a príznačným komentárom: „Takto sa to robí“. Veľký omyl!

Janka Bittó Cigániková a jej propagačná fotografia s bábätkom.

Foto: facebook J. Bittó Cigánikovej

Pani poslankyňa sa nás všetkých rozhodla poučiť, čo všetko si na fotografii máme všímať, ak by sme náhodou niektorý detail prehliadli: Má na sebe zdravotnícke oblečenie, na tvári respirátor, akékoľvek šperky z rúk i hrude starostlivo odložené. (Keď sme však už pri detailoch, nemenej podstatný je aj ten, že pani poslankyňa dieťatku upravuje cumlík, hoci bábätko by malo mať k dispozícii matkin prsník a dojčiť sa na požiadanie. O tom sa však politička nezmieňuje.) Píše ešte o dezinfikovaných rukách i ďalších opatreniach a zdôrazňuje, že má na fotografovanie súhlas personálu a rodičov.

To všetko je pekné, napriek tomu však Janke Bittó Cigánikovej, rovnako ako ministerke Dolinkovej pred ňou, unikla podstata: Bábätko nepatrí do náručia žiadnym politikom a političkám. Bábätko patrí do rúk rodičom, ktorí by počas jeho pobytu v nemocnici mali mať možnosť byť s ním nepretržite 24 hodín.

Dieťa ich blízkosť bytostne potrebuje (pre fyzické aj psychické prospievanie), no napriek tomu takéto podmienky naše nemocnice neposkytujú. Rodičia sú v nemocnici stále, žiaľ, často považovaní za návštevu, kontaktu s bábätkom sa musia domáhať alebo naň čakať dlhé hodiny, dni či týždne.

Zlepšiť túto situáciu a vytvoriť adekvátne podmienky na to, aby rodičov od ich bábätiek v nemocniciach nikto neposielal preč, to je to, čo potrebujú deti aj rodičia predovšetkým. A to je aj to, o čo by sa mali snažiť politici – či už vládni alebo opoziční. Najlepšie všetci spoločne.

A hoci je niekedy prospešné upozorniť na problém originálnym či netradičným spôsobom, nie je to tento prípad. Fotenie sa s bábätkom a následné vystavovanie sa na sociálnych sieťach nepomôže nikomu.

Janka Bittó Cigániková a jej strana ako súčasť vládnej koalície po voľbách 2020 mali príležitosť v tomto smere niečo zlepšiť, ktorú nevyužili. Výsledkom je dnešný neutešený stav, na ktorom je naozaj dosť čo kritizovať. A zlepšovať. Chce to však sadnúť si za spoločný stôl a hľadať riešenia, ako normálni ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa veci pohli k lepšiemu. Nie sa detinsky handrkovať, kto sa vie a kto nevie správne fotiť s novorodencom.

Ak Janka Bittó Cigániková chcela zverejnením fotografie s novorodencom v náručí zdôrazniť rozdiel medzi ňou a ministerskou zdravotníctva, podaril sa jej presný opak. Rovnako ako Zuzana Dolinková, aj ona totiž využila nič netušiace bábätko na pokus urobiť si vlastné PR a vylepšiť si imidž.

A to sa nerobí, pani poslankyňa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >