Náš dnešný tip na výlet: Lednicko-valtický areál. Úchvatný výlet za romantikou, ktorú ocenilo aj UNESCO

Gabriela Bachárová, 25. marca 2022 o 04:40

Na návštevu slávneho Lednicko-valtického areálu si rezervujte celý víkend. Nadchne vás plná náruč jedinečných architektonických pamiatok zasadených do krajiny vymyslenej a upravenej človekom. Zo Slovenska to nie je ďaleko, z Bratislavy na zámok Lednice len 90 kilometrov.

Úchvatný zámok Lednice.

Foto: flog.pravda.sk/stevo143

Ohromný prírodný park s množstvom zaujímavých stavieb a dva prenádherné zámky. To je Lednicko-valtický areál, zrejme najväčšia človekom upravená prírodná plocha v Európe. Dokopy má neuveriteľných tristo kilometrov štvorcových. Miesto ležiace na južnej Morave je celkom právom súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zásluhu na tom má významný šľachtický rod Lichtenštajnovcov, ktorý areál vymyslel a aj vybudoval.

Po celom prírodnom parku, v záhradách i lesoch sú roztrúsené zaujímavé drobné stavby, ktorým sa hovorí salety. Ikonickým sa stal štíhly romantický Minaret z prelomu 18. a 19. storočia. Je to 62 metrov vysoká rozhľadňa nachádzajúca v lednickom zámockom parku. Umelú zrúcaninu Janov hrad z počiatku 19. storočia nájdete zasa v katastri obce Podivín. Stavať si zrúcaniny bolo v tom čase medzi šľachtou módne, táto však mala aj praktické využitie a slúžila ako lovecký zámoček. Monumentálnu klasicistickú stavbu z počiatku 19. storočia Apollónov chrám hľadajte na brehu Mlynského rybníka, neďaleko cesty, ktorá spojuje Lednicu a Břeclav.

Minaret

Janov hrad.

A tak by sme mohli pokračovať. Belveder, Dianin chrám, kolonáda na Rajstne, kaplnka svätého Huberta, Maurská vodáreň, Obelisk, lovecký zámoček Lány a ďalšie pamiatky čakajú na vašu návštevu. Kto miluje prírodu, toho potešia Lednické rybníky či umelý lesný komplex Boří les, v krorom sa nachádza hneď niekoľko saletov. Areál tiež zahŕňa lužný les rieky Dyje v okolí Břeclavi. Celým areálom vedie hneď niekoľko turistických trás a náučných chodníkov, ktoré vám predstavia najkrajšie architektonické i prírodné pamiatky.

Lednický zámok - výlet za romantikou

Rodu Lichtenštajnovcov patrilo lednické panstvo už v 14. storočí. S krátkymi prestávkami ho vlastnili až do roku 1945. Lednický zámok s rozľahlou záhradou dostal svoju súčasnú romantickú podobu, ktorá mala imitovať anglickú gotiku, v polovici 19. storočia. Pamiatka neohromí len zvonka, ale i vnútorné zariadenie je veľkolepé. Zaujmú nádherné vyrezávané kazetové stropy či točité drevené schodisko v knižnici, ktoré vzniklo bez použitie jediného klinca. Na zámku si môžete vybrať viacero tematických okruhov, ktoré predstavujú reprezentatívne i súkromné izby šľachy, rovnako ako detské izby či múzeum hračiek.


Interiér zámku.


Drevené schodisko.

Vedľa zámku nájdete rozsiahly skleník z polovice 19. storočia, kde možno obdivovať aj najvzácnejšiu českú skleníkovú rastlinu, tristo až štyristo rokov starý cykas zo súkromných zbierok šľachtickej rodiny. Patrí k najkrajším na svete.


Zámocký skleník.

Na zámku myslia aj na deti. Lúštiaca hra vedie záhradami lednického zámku a deti počas nej plnia rôzne úlohy a odpovedajú na otázky. V zámockom parku si zahráte aj geolokačnú pátraciu hru Skryté príbehy. Hrá sa s pomocou mobilnej aplikácie.

Atraktívnou pre celú rodinu je plavba zámockým parkom vedúca k Minaretu a Janovmu hradu. Plavba je spojená s výkladom o histórii a zaujímavostiach bývalého panstva.

Zámok Lednice z výšky.

Zámocký areál.

Zámocká záhrada.

V marci má Lednický zámok otvorený len cez víkendy od desiatej do štvrtej. V apríli od deviatej do štvrtej, avšak tiež len cez víkend a sviatok. Vo všedné dni, okrem pondelka, len pre vopred ohlásené skupiny s minimálnym počtom desiatich ľudí. Od mája už začínajú prehliadky denne, s výnimkou pondelka, od deviatej do piatej.

Valtický zámok - sídlo rodu

Trochu v tieni lednického zámku stojí barokový zámok vo Valticiach, ležiaci šesť kilometrov od Lednice. Cestu (pre autá) medzi obcami lemuje starobylá lipová a gaštanová Bezručova aleja z roku 1715.

Zámok vo Valticiach slúžil ako rodové sídlo Lichtenštajnovcov. Bezprostredne naň nadväzuje park v štýle anglickej záhrady. Vedie ním Valtická vinárska cesta, ktorá zoznamuje s históriou pestovania vinnej révy v regióne. Deti v parku zaujme sedem stanovísk Detského náučného chodníka. Keď ich s hracím plánom a ceruzkou obídu a vyplnia úlohy, dozvedia sa veľa o záhradách a záhradných architektoch. Hlavne mamičky poteší unikátna bylinková záhrada ležiaca v tesnej blízkosti zámku na miesto bývalého zámockého záhradníctva.





Bylinková záhrada.





Hlavný prehliadkový okruh zámku vo Valticiach má až do konca mája otvorené od desiatej do štvrtej, a to od utoroka do nedele. Od júna až do konca septembra si ho návštevníci môžu pozrieť denne od deviatej do piatej. Mierne odlišné sú otváracie hodiny druhého prehliadkového okruhu, ktorý predstavuje apartmán Františka I. z Liechtensteinu.

Nudiť sa nebudete ani v okolí Lednicko-valtického areálu. Na návštevu láka chránená krajinná oblasť Pálava, kde sa rodí víno, nádherné historické mesto Mikulov či historická vodná cesta Baťov kanál, po ktorom sa môžete plaviť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >