Tipy na fascinujúce miesta v Česku, aké u nás nenájdete. Historické južné Čechy, ohromné skalné mestá, príjemná Morava

Gabriela Bachárová, 3. septembra 2021 o 04:15

Česko nepatrí medzi top destinácie slovenských turistov. Výlet do Prahy je síce klasikou, ale priznajme si to, oveľa lepšie poznáme Chorvátsko či Taliansko ako našich západných susedov. Najvyšší čas to napraviť. Ak si ešte môžete vziať pár dní voľna alebo si spolu s deťmi naplánovať „víkendovku“, tu sú naše tipy na miesta, ktoré sa svojím charakterom nepodobajú ničomu, čo poznáme z domoviny. Budete príjemne prekvapení!

Kaňon rieky Labe v blízkosti národného parku České Švýcarsko.

Foto: NP České Švýcarsko

Južné Čechy

Južné Čechy tvoria unikátnu kombináciu historických miest, malebných dedín a veľkého množstva rybníkov, ktoré v tejto oblasti začali vznikať už v 14. storočí. Najväčším je Rožmberk, nájdete ho šesť kilometrov od mesta Třeboň. Má takmer päť kilometrov štvorcových, jeho hrádza meria 2 430 metrov a rastú okolo nej až 400 rokov staré chránené duby.

Z juhočeských miest uchváti Český Krumlov, Písek, Jindřichov Hradec, Třeboň, Strakonice či Tábor. Za návštevu určite stojí zámok v Hlubokej nad Vltavou, hrad v Českom Krumlove (spolu s tamojším zámkom zapísaný v zozname UNESCO), ďalej hrady Červená Lhota, Rožmberk alebo Zvíkov, kláštor vo Vyššom Brode alebo dedina Holašovice, ktorá je skvelou ukážkou takzvaného sedliackeho baroka. Svojou krásou si vyslúžila aj zápis v zozname UNESCO.

Český Krumlov



Hrad a zámok v Českom Krumlove



Jindřichov Hradec



Typická krajina južných Čiech



Rybník Rožmberk



Zámok Hluboká nad Vltavou



Hrad Rožmberk



Zámok Červená Lhota



Dedina Holašovice



Prachovské skaly a Český ráj

Úchvatné skalné mestá vytvorené z pieskovca na Slovensku nemáme, zato Česko nimi priam prekypuje. Aj u nás sú dobre známe Prachovské skaly, ktoré nájdete v Českom raji približne 90 kilometrov severovýchodne od Prahy. Návštevníci si tu užívajú až päťdesiatmetrové skalné veže i ďalšie skalné útvary, často veľmi bizarné. Je to miesto mimoriadne krásnych vyhliadok. Pekné je i Hruboskalské skalné mesto pri zámku Hrubá Skála alebo zrúcanina skalného hradu Drábske Světničky. Skaly sú v Českom raji vlastne všade. Kraj však ponúka i návštevu mimoriadne fotogenického hradu Trosky, filmármi obľúbeného zámku Sychrov alebo impozantného hradu Kost.

Prachovské skaly



Zámok Hrubá Skala



Hrad Trosky



Hrad Kost



Zámok Sychrov



Drevenica v Českom raji



Český raj



Adršpašsko-teplické skaly

Dychberúce sú i Adršpašsko-teplické skaly v oblasti Broumovska v severovýchodných Čechách na česko-poľskom pomedzí. Ide o najväčšie skalné miesto v strednej Európe, ktoré turistov fascinuje už od 18. storočia. V okolí môžete navštíviť kláštor v Broumove, kde na vlastné oči uvidíte kópiu Turínskeho plátna, do ktorého mal byť po smrti zabalený Ježiš Kristus. Vo svete existuje asi 40 podobných kópií, broumovské plátno je však jediné, ktoré nájdete severne od Álp. Blízko sú Krkonoše, i tam si môže urobiť výlet.

Adršpašské skaly



Jazierko v Adršpašských skalách



Adršpašské skaly



Teplické skaly



Kláštor Broumov



Snežka v Krkonošiach



České Švajčiarsko

Z pieskovca je „postavený“ aj úchvatný národný park České Švajčiarsko na severozápade Čiech, pri nemeckých hraniciach. Uznávame, zo Slovenska je to trochu ďalej, ale ak chcete vidieť prírodu, akú u nás nenájdete, ani dlhá cesta vás určite neodradí.

Turistov najviac láka skalný útvar Pravčická brána, plavba na lodičkách po riečke Kamenici v tiesňavách, nádherný Dolský mlyn, kde sa nakrúcala rozprávka Pyšná princezná alebo návšteva troch skalných vyhliadok: Máriina skala, Rudolfov kameň a Viléminina stena, všetky tri sa nachádzajú nad obcou Jetřichovice. Celé dni sa tu môžete túlať v hlbokých lesoch a obdivovať pieskovcové skalné útvary. Fascinujúci je kaňon rieky Labe v blízkosti Českého Švajčiarska. Národný park voľne pokračuje aj do Nemecka, kde za návštevu stojí určíte pieskovcový útvar Bastei.

Pravčická brána



Edmundova tiesňava



Divoká tiesňava



Dolský mlyn



Výhľad z Máriinej skaly na České Švajčiarsko



České Švajčiarsko



Kaňon Labe



Bastei v Nemecku



Južná Morava

Veľmi príjemný kraj, kde sa dá stráviť zopár dní babieho leta. Južná Morava, to nie sú len vinice a vínne „sklípky“, v ktorých sa môžete zastaviť a ochutnať miestnu produkciu. Sú to i historické mestá Znojmo alebo Mikulov. Bývalú židovskú štvrť návštevníci obdivujú v Boskoviciach. No a samozrejme tu nájdete jeden z najkrajších zámockých areálov. Srdce areálu tvorí neogotický zámok v Lednici a barokový zámok vo Valticiach. Spojené sú obrovským anglickým parkom, v ktorom nájdete veľké množstvo menších stavieb v romantickom štýle, za všetky spomeňme aspoň slávny Minaret.

Milovníkov prírody poteší návšteva Moravského krasu s priepasťou Macocha, ktorú nájdete v jaskynnom systéme Punkvová jaskyňa. Hĺbka suchej časti priepasti je 138,4 metra a na jej dne sa ešte nachádza Horné (hĺbka 11 metrov) a Dolné macošské jazierko (hĺbka minimálne 50 metrov). Peknú turistiku si urobíte v národnom parku Podyjí alebo vo vinárskom kraji Pálava, kde vás určite zaujmú i rozľahlé Novomlýnske nádrže.

Mikulov



Znojmo



Zámok Lednice



Zámok Valtice



Minaret v Lednicko-valtickom areáli



Macocha



Novomlýnske nádrže na Pálave



Podyjí



Šumava

Šumava, to sú nekonečné hlboké lesy, voňavé lúky, ľadovcové jazerá i bezodné rašeliniská. Turisticky atraktívne je rašelinisko Jazerná slatina, kde je aj v lete sneh. Technicko-prírodnou zaujímavosťou sú dva umelo vybudované plavebné kanály na prepravu dreva, Schwarzenberský a Vchynicko-tetovský. Ďalším lákadlom je prales Boubín, najväčší pôvodný les v strednej Európe. Vodná nádrž Lipno síce už na jeseň zrejme neponúkne kúpanie, ale prechádzky v okolí určite áno a v blízkosti sa nachádza i obľúbený chodník korunami stromov, dlhý 675 metrov. Národný park sa nachádza na juhu Čiech, na hranici s nemeckým Bavorskom a Rakúskom.

Jazerná slatina



Šumava



Boubínsky prales



Chodník korunami stromov pri Lipne



Lipno






















Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa