Namiesto chlóru lekná. Kde máme na Slovensku biokúpaliská?

Gabriela Bachárová, 20. augusta 2021 o 04:00

Spájajú v sebe luxus kúpania v prírode a istotu, že voda je bezpečná. Biokúpaliská sa čistia vodnými rastlinami či pieskom, chémia nie je prípustná.

Biokúpalisko Levočská dolina.

Foto: Resort Levočská Dolina

Najskôr si povedzme, čo vlastne biokúpaliská sú. Ide o oficiálne prevádzkované vodné plochy, ktoré na úpravu, čistenie a filtráciu vody nepoužívajú žiadne chemické prostriedky, všetko je prírodné. To, čo na bežnom kúpalisku zabezpečí chlór či iná chémia, urobia na tých bio vodné rastliny, najčastejšie sú to lekná, plávajúce, rákosovité, pobrežné či močiarne rastliny alebo riasy. Uznajte, na takom kúpalisku sa človek musí cítiť dobre. Rastliny sa samozrejme vyskytujú v inej časti kúpaliska ako ľudia. Filtrácia vody prebieha s pomocou štrku, kamienkov či piesku. Niekde sa voda čistí aj pomocou čerpadiel či iných strojov.

Dať kúpalisku prívlastok eko či bio nemôžu prevádzkovatelia len tak z vlastnej vôle. Naopak, musia splniť prísne podmienky a ich prevádzku schvaľuje Regionálny úrad vereného zdravotníctva, ktorých vodnú plochu aj pravidelne kontroluje. Nemožno povedať, že v biokúpaliskách sa nevyskytujú žiadne patogény, ale ich koncentrácia je veľmi nízka a neohrozia tak zdravie návštevníkov.

Biokúpalisko Krtko vo Veľkom Krtíši

Vôbec prvým biokúpaliskom na Slovensku bolo to v juhoslovenskom Veľkom Krtíši. Názov dostalo podľa mesta, v ktorom vyrástlo - Krtko. Bazén je veľký, s rozlohou 2 400 metrov štvorcových, nebudete sa tu teda tiesniť s ostatnými návštevníkmi, ako je to bežné na iných kúpaliskách. Svojím vzhľadom pripomína prírodnú vodnú plochu. Zaujímavosťou kúpaliska je prítomnosť žiab, ktoré svojim kvákaním dotvárajú atmosféru miesta. K čisteniu a filtrácii vody dochádza v priľahlom bazéne s vodnými rastlinami a kamienkami. Okrem kúpania tu ponúkajú aj minigolf a zábavu na tobogánoch, pre deti sú ďalej k dispozícii skákacie hrady aj ihrisko.

Kúpalisko sa nachádza na ulici A. H. Škultétyho priamo vo Veľkom Krtíši. Celodenný vstup je 4 eurá pre dospelého, 3 eurá pre deti, študentov, seniorov a zdravotne postihnutých. Deti do troch rokov sa vykúpu zadarmo. Zľavy sú, ak kúpalisko navštívite po 16. hodine, máte kartu mesta Veľký Krtíš alebo si kúpite rodinnú vstupenku. Otvorené je každý deň od desiatej do ôsmej.





Sninské rybníky

Druhým slovenským biokúpaliskom sa stali Sninské rybníky, ktoré nájdete na okraji mesta Snina, len tri kilometre od centra mesta ležiaceho na východe Slovenska pod Vihorlatskými vrchmi. Areál podľa informácií prevádzkovateľa pozostáva z kúpaliska s troma hĺbkovými pásmami, zo zatrávnených plôch na oddych a z bazéna slúžiaceho na filtráciu a čistenie vody. Ďalej sú návštevníkom k dispozícii  ihriská určené na športové aktivity, detské ihriská, stravovacie a ubytovacie služby.

Celodenný vstup pre dospelého stojí 6 eur, pre dieťa vo veku od 7 do 14 rokov, seniora a zdravotne postihnutého je to 3,50 eura. Okrem toho je možné kúpiť si lístok poldenný či rodinný. S kartou obyvateľa sú vstupy tiež lacnejšie. Deti do šesť rokov sa kúpu zdarma.









Biokúpalisko Levočská Dolina

Toto biokúpalisko nájdete v Resorte Levočská Dolina ležiacom v Levočských vrchoch, sedem kilometrov od historického centra Levoče. Areál biokúpaliska tvoria tri nádrže – rybník, kúpacia nádrž a takzvaná externá biológia. Tá zabezpečuje chod biokúpaliska a likvidáciu vyprodukovaných nečistôt. Hrubé nečistoty odstraňuje filter, jemné koreňová sústava rastlín a filtrácia cez štrk.

Externá biológia.

Foto: Resort Levočská dolina

Detská zóna v bazéne dosahuje hĺbku maximálne 90 centimetrov a vstup má protišmykový podklad. Po okraji kúpacej nádrže sa nachádzajú plytké štrkové zóny, cez ktoré sa voda prečerpáva do externej biológie. Kúpalisko ponúka i dva bufety, pre deti pieskovisko, šmykľavku, hojdačku a trampolínu. Pre záujemcov o rybolov ponúkajú možnosť lovu rýb v rybníku hlbokom maximálne tri metre. Základným druhom nasadeným v rybníku je pstruh dúhový.

Celodenný lístok na kúpalisko pre deti od 13 rokov a dospelého stojí 9,5 eura, pre dieťa od troch do 12 rokov 5,5 eura, pre seniora rovnako 5,5 eura. Zdravotne ťažko postihnutí a deti do troch rokov zdarma. Odpoludňajšie, rodinné a skupinové zľavy. Otvorené je denne od deviatej do siedmej.









Ekokúpalisko Čľapkov na farme Busov

Ekokúpalisko najnovšie vyrástlo aj na farme Busov v Gaboltove v bardejovskom okrese. Leží v prekrásnom prostredí pod vrchom Busom (1 002 metrov). Deti si na farme okrem kúpania užijú aj zvieratká a rôzne atrakcie. Rodičia určite ocenia reflexnú masáž chodidiel na kamienkoch. Otváracie hodiny sú od desiatej do siedmej, vstup pre dospelého stojí šesť eur a pre deti do 18 rokov sú to tri eurá.







Biokúpalisko Borovica na Kamennom Mlyne

Tento osemdesiatmetrový biobazén ležiaci v Plaveckom Štvrtku medzi obcami Stupava a Malacky na Záhorí je v súčasnosti, žiaľ, z technických príčin zatvorený. Preto len telegraficky: bazén čistili rastliny, v čistiacom bazéniku spolu s nimi žili aj žaby, mloky či vodné slimáky, ktoré takisto mali pozitívny vplyv na vodný ekosystém. Bazén na kúpanie mohol byť otvorený len desať hodín denne, aby sa rastliny stihli „spamätať" a zregenerovať.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >