Najobľúbenejšie mená bábätiek v roku 2020. Kraľovali Ema a Jakub

gb, 31. decembra 2020 o 04:06

Najčastejšie mená dievčatiek sú Ema, Sofia a Nina. U chlapcov vedú Jakub, Samuel a Michal.

Ako sa voláš, maličké?

Foto: Shutterstock.com

V prvej desiatke obľúbených chlapčenských mien sa ďalej umiestnili Adam, Tomáš, Filip, Oliver, Martin, Matej a Lukáš. Rodičom sa páčili aj dievčenské mená Viktória, Eliška, Natália, Nela, Sára, Mia a Hana.

Kým Jakub obhájil prvenstvo z roka 2019, u dievčat Ema predbehla Sofiu. Z prvej desiatky vypadli mená Tamara, Laura a Michaela. Chlapčenská silná zostava zostala rovnaká, len sa zmenilo poradie.

Tieto mená novonarodených detí sú podľa informácií z Ministerstva vnútra populárne na Slovensku už niekoľko rokov. Aké sú však najrozšírenejšie mená v celej populácii? Na Slovensku žije najviac mužov s menami Peter, Ján a Jozef. Ženy sú najčastejšie nositeľkami mien Mária, Anna a Zuzana.

Ako v minulých rokoch aj v roku 2020 pribudli bábätká s netradičnými a nie častými menami. Narodili sa dievčatá s menami Hermiona, Šeherezáda, Kleopatra, Andromeda, Perpetua, Ariel, Fabiola či Infinity a chlapci s menami Achille, Kassandros, Melody, Mustafa, Neymar, Rolex, ale aj Vladan či Vieroslav.

Zákon o mene a priezvisku umožňuje mať najviac tri mená. Nemožno určiť meno hanlivé, neosobné alebo domácku podobu mena. Takisto nemožno dať dieťaťu prvé meno totožné s menom žijúceho súrodenca uvedeným v matrike na prvom mieste. Nie je tiež možné osobe mužského pohlavia určiť ženské meno a naopak.

Tieto obmedzenia sa nevzťahujú na cudzojazyčné meno, ak je všeobecne známe, že takéto použitie mena je v súlade s tradíciou štátu, kde je takéto meno obvyklé. Na požiadanie matričného úradu tieto skutočnosti preukazuje rodič dieťaťa potvrdením zastupiteľského úradu cudzieho štátu.

Oficiálne slovenské kalendárium so zaradenými menami v našom kalendári môžete nájsť na stránke ministerstva kultúry.










Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >