Omar či Salwa. Trnavské mamičky fantázii medze nekladú

SITA, pt, 20. januára 2019 o 11:47

Pri výbere mena pre dieťa by mali rodičia zvažovať, či je vhodné k priezvisku, a aj na každodenné používanie. Úrady sú dnes pri schvaľovaní netradičných krstných mien oveľa menej prísnejšie než v minulosti, a vidieť to aj v rodných listoch nových obyvateľov.

Výber mena pre dieťa je dobré dôkladne zvážiť.

Foto: shutterstock.com

Najnovšie štatistiky mien za uplynulý rok zverejnila Trnava. V meste pribudlo najviac Tomášov a dievčat s menom Ema, Emma, no rodičia svoje dcéry pomenovali aj Salwa, Malena či Arya. Medzi netradičnými chlapčenskými menami možno nájsť Omara, Diega či Rodriga.

Dať dieťaťu netradičné meno nie je dnes zložité. Matriky zapíšu akékoľvek meno, ak rodičia preukážu, že sa používa v niektorom štáte.

Okrem exotických mien slovenskí rodičia siahajú aj do dávnej minulosti, medzi staré slovanské, napríklad Luna, Lada, Milo, ale i do rozprávok - Maruška.

Bez ohľadu na výnimočnosť, na Slovensku je stále najviac ľudí s tradičnými menami, napokon, aj väčšina rodičov pri narodení dieťaťa vyberá z tejto skupiny.

Aj vlani v Trnave, ako informovala Kristína Hlavinová z Mestského úradu, po Tomášovi boli najčastejšími chlapčenskými menami minulého roku Jakub, Adam, Martin a Matej. Medzi dievčatami zasa Eliška, Viktória, Natália a Nina.

Celkovo medzi Trnavčanmi je najviac Márií, potom nasleduje Zuzana, Anna, Jana a Eva. Medzi mužmi patrí prvenstvo Petrom, nasleduje Jozef, Martin, Ján a Tomáš.

Ako sme na ahojmama.sk nedávno uviedli, v rámci celého Slovenska boli podľa štatistík rezortu vnútra v minulom roku najčastejšie mená Sofia a Jakub. Za nimi nasledovali Ema, Nina, Viktória a u chlapcov Adam, Michal a Samuel.


ANKETA:

Páčia sa vám netradičné mená?

7,7%



68,5%



23,8%










Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >