Najmilší cicavec – moja malá sestra

Patricia Poprocká, 19. marca 2022 o 05:06

Jedinečné a zároveň krásne prosté. Osemročná Sofia spracovala tému školského projektu o cicavcoch z vlastných pozorovaní toho, čo má denne pred očami. Písala o svojej dvojročnej sestre Ester, ktorú mama dojčí.

Sofia a jej školský projekt.

Foto: MAMILA
„Moja sestra je ten najmilší cicavec, akého poznám,“ skonštatovala Sofia hneď v úvode svojej školskej práce. Ester má dva roky, a aj keď materské mlieko už netvorí hlavnú súčasť jej stravy, dojčí sa, kedykoľvek potrebuje.

Ako jej staršia sestra vysvetľuje v školskom projekte, ako malinká bola Ester plne závislá od materského mlieka, dávalo jej všetky živiny a vitamíny, ktoré potrebovala pre život. „Keď leží na mamkinej hrudi, nie je to pre ňu len cicanie mliečka, ale aj pocit bezpečia a domova, keď počuje mamkine srdce.“

O Sofinkin projekt sa podelila jej mama Erika so združením MAMILA, ktoré pomáha ženám s dojčením a starostlivosťou o deti, a v rámci podpory dojčenia zverejňuje na sociálnych sieťach aj rôzne fotografie a príbehy žien. Ako Erika uviedla, Sofinka si túto tému vybrala sama od seba. „Aj som bola prekvapená, keď si to takto vymyslela. U nás je téma dojčenia už dlhodobo súčasťou nášho života. Ester má 2 roky a je stále kojená, Sofinka má 8 rokov a bola 4 roky kojená a Sarah má 20 rokov a bola 2,5 roka kojená.“

Kým v minulosti bolo dojčenie prirodzenou súčasťou života, deti videli dojčiť sa svojich mladších súrodencov či súrodencov svojich kamarátov, dnes sa spoločnosť od dojčenia vzďaľuje. Dojčenie je často považované za niečo špecifické, čo si vyžaduje od žien zmenu životného štýlu, odriekanie niektorých záľub či jedál, niečo, čo by sa malo odohrávať len v súkromí za štyrmi stenami. Ľudia a združenia, ako napr. MAMILA, ktorí matkám s dojčením pomáhajú, zdôrazňujú potrebu vrátiť sa ako spoločnosť opäť k dojčeniu, aby bolo prirodzenou súčasťou našich dní, aby sa nad dojčiacou ženou nik nepozastavoval a neuvažoval, či je to takto vhodné. Erikina rodina a Sofinkin školský projekt sú pekným príkladom, ako sa k tomu dopracovať.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >