Najčastejšie k lekárom chodia deti do jedného roka

pt, 15. januára 2019 o 14:43

K lekárovi chodia najčastejšie rodičia s deťmi do jedného roka. Najrozšírenejšími zdravotnými problémami detí sú choroby dýchacej sústavy a alergie.

K lekárovi chodia najčastejšie rodičia s deťmi do jedného roka.

Foto: shutterstock.com

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií. Ku koncu roka 2017 evidovali lekári vo svojich ambulanciách 1, 12 milióna detí. Chodili opakovane, dohromady 6,46 miliónkrát. Najčastejšie navštevované boli ambulancie v Prešovskom (18 %) a Košickom kraji (17 %).

Čo sa týka chorôb, ktoré trápia detských pacientov, najčastejšie ide o respiračné ochorenia, z nich však väčšina, 60 percent, sú alergie. Nasledujú očné a kožné ochorenia, z ktorých je najrozšírenejší atopický exzém. Ten je podmienený dedične, ale súvisí aj so sklonom k prieduškovej astme a alergiám.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi lekári zaznamenali nárast respiračnej chorobnosti u detí do 18 rokov – o 2,2 percenta v porovnaní s rokom 2016, a o viac než desatinu oproti roku 2013. Mladí ľudia medzi 19. a 26. rokom mali chorobnosť zvýšenú až o štvrtinu.

Lekári pre deti a dorast vykonali v roku 2017 takmer 5,96-milióna vyšetrení, z nich 16 % bolo v rámci prevencie. Najviac vyšetrení aj preventívnych prehliadok absolvovali bábätká a deti do jedného roka. Platí úmera, že čím staršie deti, tým menej často chodia k lekárovi.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >