Na Slovensku ročne ochorie na rakovinu asi 200 detí, vylieči sa 80 percent z nich

TASR, gb, 15. februára 2022 o 04:10

Najčastejším typom nádorových ochorení u detí sú leukémia, nádory mozgu, lymfómy a takzvané solídne nádory, ako je napríklad neuroblastóm vychádzajúci z buniek nervového tkaniva a Wilmsov nádor, ktorý vzniká v obličkách. Dnes si pripomíname Medzinárodný deň detskej onkológie.

Liečba detskej rakoviny zaznamenáva úspechy.

Foto: Shutterstock.com

Na Slovensku ročne ochorie na rakovinu asi 200 detí. Úspešnosť liečby je na úrovni vyše 80 percent vyliečených pacientov. Pripnutím zlatej stužky v utorok 15. februára vyjadria ľudia spolupatričnosť s detskými onkologickými pacientmi. Občianske združenie Svetielko nádeje sa tak pripája k celosvetovej kampani Medzinárodného dňa detskej onkológie.

„Pri včasnom zachytení ochorenia má dnes detský pacient veľkú šancu na vyliečenie. V samotných začiatkoch úsilia o liečbu detskej rakoviny bola iba asi trojpercentná šanca,” poukazuje Vanda Prandorfyová z občianskeho združenia, ktoré pôsobí pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici a špeciálne pri jej detskom onkologickom oddelení

Symbolom Medzinárodného dňa detskej onkológie je zlatá stužka. Cieľom kampane je zvýšiť informovanosť verejnosti o rakovine detí a mládeže a dosiahnuť tak lepšie pochopenie problémov a výziev spojených s týmto ochorením. Stužku si môžu ľudia pripnúť v utorok v banskobystrickom nákupnom centre Europa Shopping Center od 11.00 h do 18.00 h, a to v stánku Svetielka nádeje, druhé poschodie pri cukrárni Twist.

Zároveň si záujemcovia môžu pozrieť výstavu pod názvom 20 rokov pomoci, ktorá približuje uplynulých 20 rokov práce Svetielka nádeje. Výstava potrvá do 20. februára a vidieť ju možno v banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnici.

„Pozývame verejnosť pripnúť si zlatú stužku symbolicky aj na najznámejšej sociálnej sieti, aby sme malým veľkým bojovníkom vyjadrili spolupatričnosť a odkaz, že ich v tom nenecháme samých,” uviedol zakladateľ a predseda Svetielka nádeje Pavel Bician. Pri prehliadaní Facebooku cez mobil si kliknite na svoju profilovú fotku a vyberte možnosť „pridať rám”. Vyhľadajte si a vyberte Deň detskej rakoviny - zlatá stužka.

Zlatá stužka sa dnes večer rozsvieti v Banskej Bystrici na najvyššej budove v meste, ktorou je Europa Business Center. Zlatou bude vysvietená i Hodinová veža v Banskej Bystrici a taktiež aj budova Starej radnice na Námestí SNP vo Zvolene, všetko v čase od 17.00 h do 20.00.

K aktivitám k Medzinárodnému dňu detskej rakoviny sa pridá aj mesto Žiar nad Hronom a Futbalový klub Pohronie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >