Múzeum mincí a medailí v Kremnici predstaví výstavu umeleckých drevených hračiek

TASR, 26. septembra 2020 o 12:44

Múzeum mincí a medailí v Kremnici predstaví výstavu drevených detských hračiek, ktoré sú súčasne aj originálnymi dizajnérskymi návrhmi. Slávnostné otvorenie sa uskutoční vo štvrtok 1. októbra, výstava potrvá do konca mesiaca.

Múzeum mincí a medailí v Kremnici.

Foto: FB Múzeum mincí a medailí v Kremnici

Základom kolekcie sú jednoduché, sústružené geometrické tvary z dreva, ktoré sú opletané alebo vyplnené textilnými vláknami a farebnými kombináciami vlny, čo vytvára nevšedný vizuálny zážitok, približuje referentka propagácie múzea Miriam Kostrianová. Drevené figúrky vznikajú vypletaním, zápästkovou technikou či naťahovaním vlákien.

Okrem figúrok sú súčasťou týchto variácií aj stavebnicové prvky, stromčeky, autíčka a valčeky, ktoré slúžia ako základ pre omotávanie. Fantázii sa medze nekladú, zručnosť sa dá trénovať zmenou oblečenia, čím figúrka získa viac výrazov, doplnil autor výstavy a historik umenia Považského múzea v Žiline Zdeněk Hogh.

Záber jeho tvorby je široký, diela sú hravé, jednoducho štylizované a čitateľne funkčné. Rád experimentuje s materiálom a zisťuje jeho možnosti. U autora je veľmi zaujímavé pozorovať prechádzanie z remesla k dizajnu a naopak, vysvetlila Kostrianová s tým, že aj vďaka tomu je výstava Detské vypletačky určená rovnako pre deti i dospelých.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >