Musia deti raňajkovať hneď po prebudení, ak sa im nechce? Radí nutričná špecialistka Judita Tkáčová

Gabriela Bachárová, 19. júna 2020 o 04:57

„Moja deväťročná dcéra ráno pred odchodom do školy odmieta raňajkovať. Vraj vôbec nemá chuť. A je jedno, čo pred ňu postavím na stôl. Či jogurt s jahodami, alebo chlieb so šunkou. Nechcem ju nútiť, ale trápi ma, že sa ráno poriadne nenaje,“ hovorí Katka z Trenčína.

Judita Tkáčová vraví, že raňajky sú síce dôležité, ale ak sa dieťaťu jesť nechce, môže sa prvé jedlo dňa posunúť na neskôr.

Foto: archív Judity Tkáčovej

A zaujímalo by ju, či je až taký problém, keď sa dieťa nenaje hneď po prebudení. Nebude mať v škole nedostatok energie a neprichádza o dôležité živiny? Katkina dcérka do seba nejaké jedlo dostane až cez veľkú prestávku, po dvoch vyučovacích hodinách, čo býva až po pol desiatej. „Niekde som čítala, že je prirodzené, ak sa nám nechce hneď ráno jesť, pretože trávenie ešte nie je, podobne ako my, dostatočne zobudené. Je to tak v poriadku?“ pýta sa mamička.
O odpoveď sme požiadali nutričnú špecialistku Juditu Tkáčovú, ktorú môžete nájsť aj na zaujímavom blogu o výžive.

„Trávenie nie je niečo, čo sa po nočnom spánku musí dlho pripravovať, avšak sú deti, ktoré si hneď po zobudení jedlo nepýtajú. Ak dieťa nie je hladné, netreba ho nútiť, ale netreba to ani zanedbať. Dieťa potrebuje pre správny rast a vývin dostatok všetkých živín a tie dokáže zabezpečiť len pestrá strava,“ upozorňuje nutričná špecialistka s tým, že „ak by sme raňajky celkom vynechali, pripravili by sme ho hneď o niekoľko porcií bielkovín či sacharidov, nehovoriac o chýbajúcich vitamínoch a minerálnych látkach. Preto nie je správne raňajky preskočiť, ale môžeme ich posunúť na neskôr.“

Pozor ale na to, čo bude dieťa potom jesť ako svoje prvé jedlo dňa. „Ak by sme napríklad vynechali raňajky a následne by sme dieťa pustili do školy s banánom a peniazmi na niečo z bufetu, tak by sa mohlo stať, že prvé normálne jedlo bude mať na obed. A potom je už veľmi náročné všetko do večera dobehnúť,“ hovorí Judita Tkáčová. Ak teda dieťa nechce raňajkovať doma, má podľa nej dostať do školy raňajky aj desiatu alebo aspoň bohatšiu desiatu, než by dostalo, ak by sa riadne naraňajkovalo. A kedy by sa teda malo dieťa prvýkrát cez deň najesť? „Na to neexistuje nijaké oficiálne odporúčane. Ale nie je dobré, ak sa raňajky posunú natoľko, že sa z nich stane obed,“ varuje Judita Tkáčová.

Prečo sú raňajky dôležitá súčasť dňa a nemali by sa zanedbávať?
Každé jedlo je rovnako dôležité a plní svoju funkciu. Pravidelná strava pomáha deťom vytvoriť si režim a vyhýbať sa pocitom hladu. Deti, ale aj dospelí často vyhodnotia pocit hladu ako chuť na sladké, čomu sa pochopiteľne rodičia snažia vyhnúť. Niektorí dospelí neraňajkujú a vyhovuje im to, to je samozrejme v poriadku, avšak malé deti ešte nie sú schopné vedome si „menežovať“ svoj deň tak, aby si pokryli všetky svoje energetické a nutričné potreby, takže im v tom treba pomôcť a správne ich usmerniť.

Ak chcem dieťa podporiť, aby ráno jedlo, ako to môžem urobiť, alebo to skrátka naozaj nechať na ňom, ako sa samo rozhodne?
Postupy závisia od veku dieťaťa. Ak sa jedná o úplne malé dieťa vo veku jedného až dvoch rokov, treba to neustále skúšať a raňajky pravidelne ponúkať. Také malé deti zvyknú často meniť svoje stravovacie návyky a bolo by chybou, ak by sme im vytvorili režim po dobu celého detstva na základe jeho stravovacích preferencií v 18. mesiaci. U starších detí veľmi pomôže, ak im ide vzorom celá rodina. Ak syn nevidí raňajkovať svojho otca, ku ktorému vo všetkom vzhliada, ťažko ho presvedčíme, aké je to pre neho dôležité. Samozrejme niekedy ani tá najlepšia taktika nezaberie. V tom prípade to netreba siliť, vhodnejšie je zamerať s ana kvalitu jedla a naďalej s pokúšať o čo najpestrejší jedálniček

Čo raňajkovať? Určite sa neodporúčajú rôzne sladké koláčiky, ktoré kúpite v pekárni. Podľa Judity Tkáčovej je vhodný napríklad chlebík s kvalitnou bielkovinou, ktorou môže byť vajíčko na tvrdo či tvarohová nátierka. Údeniny sa veľmi neodporúčajú. No a samozrejme rôzne kaše či jogurty. Prípadne sa inšpirujte naším článkom, v ktorom sme písali o skvelých ľanových raňajkách, ktoré sú doslova nabité zdraviu prospešnými látkami.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >