Môžeme s deťmi von? Ako sa tam správať?

Gabriela Bachárová, 22. marca 2020 o 04:38

Von s deťmi na prechádzku do parku či lesa môžete, to zakázané nie je. A je to aj dôležité kvôli dobrému psychickému stavu všetkých členov rodiny. Musíte však dodržiavať určite opatrenia.

Von môžete, ale voľte odľahlejšie miesta.

Foto: Shutterstock.com

Keď idete von, nepoužívajte výťah, nedržte sa zábradlí. Rúška si nasaďte ešte doma. Vo vnútrných priestoroch si môžete kvôli zvýšeniu bezpečnosti nasadiť aj rukavice.

Na prechádzke alebo v prírode si od ľudí udržujte odstup od ostatných ľudí, ideálne až päť metrov. S nikým sa nedávajte do reči. Nedovoľte deťom, aby odbiehali tak, že ich nebudete mať v dosahu.

Určite nepoužívajte autobusy či inú dopravu, aby ste sa dostali na miesto určenia. Choďte peši alebo si zoberte auto.

Na ihriská ani verejné športoviská určite nechoďte. Do parku môžete, ale aj tam hrozí väčší počet osôb. Voľte skôr opustenejšie miesta v prírode. Nechoďte však po turistických trasách, kde sa dá očakávať väčšia premávka. Vyberte si napríklad odľahlejšiu lúku. Ak v okolí nikoho nevidíte, rúška si môžete dať dole, potom však znovu nasadiť.

Nezhlukujte sa s ostatnými rodičmi, na prechádzku choďte len v rámci svojej rodiny. Nepriberajte ani babičky a dedkov.

Ak idete von s dieťaťom v kočíku, dajte cez korbu aspoň ľahkú šatku či plienku, ale pozor, aby dieťa mohlo v kočíku dýchať. Ak nebudete medzi ľudmi, môžete ju odstrániť. Nikomu nedovoľte, aby pozeral dovnútra či sa dotýkal vášho dieťaťa.

Pred vstupom do obydlia si znovu nasaďte rukavice. Ak nemáte, nakážte deťom, nech sa ničoho v dome nechytajú.

Po návrate z vonku si opatrne dajte dole rúška, vyhoďte tie jednorazové, ušité operte. Poriadne si umyte ruky, môžete aj tvár. Vyperte oblečenie, ktoré ste mali na sebe. Umyte kľučky.

Deti a rúška
Pre deti, rovnako ako pre nás dospelých, je veľmi neobvyklé nosiť na verejnosti rúška. Tým starším normálne vysvetlite, prečo je to dôležité. Že tak chránia seba aj ostatných pred možnou nákazou. Určite to prijmú.

U menších detí to možno nebude tak jednoduché, rúško môžu odmietať. Zapojiť musíte kreativitu. Povedzte im napríklad, že vonku sa teraz hrá taká nová hra. Ľudia nosia rúška a vy budete pozorovať, kto ho má a kto nemá. Alebo ich predvedčte, že teraz sú hrdinovia, ktorí pomôžu zachrániť svet pred zlom. A hrdinovia predsa nosia rúška.

Aby sa so situáciou lepšie vyrovnali, vyzvite ich, nech nakreslia čo najkrajšie rúško alebo nech vymyslia krátku básničku či príbeh spojený s ich nosením. Fantázii sa medze nekladú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >