Môj prvý rok s Jankou. Druhý mesiac: Sama sa čudujem, ako to všetko ide, a že sa nejdem zblázniť

pt, 21. februára 2019 o 10:00

Jana Chvosteková zo Zbudskej Belej má 30 rokov a dve malé dcéry. Mladšia Janka má práve dnes dva mesiace. Ako sa jej darí, čo nové sa naučila a ako si celá rodina s novým členom nažívajú, píše Jana pre ahojmama.sk vo svojich pravidelných mesačných zápiskoch.

Dvojmesačná slečna.

Foto: Jana Chvosteková

Po mesiaci od narodenia Janky som sa konečne normálne vyspala, čo cítim na celkovej pohode. Nočný spánok je teraz na prvom mieste. Ráno sa budím oddýchnutá, spokojná, vyrovnaná a takto potom vplývam na svoje deti a okolie celkovo.

Náš režim sa už pomaly dostáva do normálu – Janka v noci spí, sem tam sa zobudí, napapá sa a zasa zaspí. Staršia Kristínka začala chodiť po dlhých zimných prázdninách znovu do škôlky, takže sme si už celkom zvykli aj na to, že máme rána trošku rušnejšie.

Janine deti milujú sneh, túto zimu si ho užili nadostač. Vytešená Kristínka pri kočíkovaní sestry.

Foto: Jana Chvosteková
Sama sa čudujem ako to všetko ide, a že ja sa z toho nejdem zblázniť. Stále som až zvláštne kľudná a všetko ako-tak stíham. Pri Kristínke som nestíhala absolútne nič, bola jeden veľký nespáč, nikdy nespala dlho, hlavne v noci. Ja som bola nevyspatá, unavená chodiaca mŕtvola, k tomu som ešte dokončovala vysokú školu, takže som sa musela učiť na štátnice, písať diplomovku. Teraz je to v porovnaní s tým obdobím skutočná materská dovolenka.

Z Kristínky sa stal mamičkovský typ. O dvojmesačnú sestričku Janku sa láskyplne stará.

Foto: Jana Chvosteková
Užívam si to naplno a mám pocit, že mať dve deti je ozaj jednoduchšie ako jedno. Kika mi s Jankou veľmi pomáha, stal sa z nej mamičkovský typ... Vždy, keď počuje Janku zaplakať, pribehne k nej, a už ju utišuje. Je to veľmi zlaté a veľmi mi to pomáha. Výnimkou je, keď pozerá rozprávku, samozrejme. Vtedy len kričí: „Mamáááá, Janka plače!“ Rozprávka je dôležitejšia. A ešte zbožňuje svoju malú sestričku kočíkovať.

Janka už začala s nami pekne nadväzovať kontakt, usmieva sa od ucha k uchu, hrkúta si popod noštek... Nie je rada sama, vtedy si vždy nejako vypýta pozornosť. Dojčím ju, čomu sa veľmi teším. Nie je nič lepšie, čo môžem pre svoje dieťa spraviť. Janka je veľký hladoš, niekedy mám pocit, že zo mňa vysaje aj dušu. Ale kým jej chutí, nech papá, koľko chce.

Aby sa Kristínka necítila ukrátená o moju pozornosť na úkor sestričky, zaspávame všetky tri spolu. Je to príjemné zaspávať obklopená oboma dcérkami, obe si vyžadujú moju blízkosť a ja si v podstate tiež už ani neviem predstaviť zaspávať sama. Uvedomujem si, že materská dovolenka je veľmi krátke obdobie preto sa snažím užívať si každý okamih s mojimi deťmi.

Ale pomaly sa dostávam aj ku kamarátkam, na ktoré som prvý mesiac nemala čas. Rada chodím s deťmi k nim na kávičky, deti sa spolu pohrajú a my mamičky preberieme najnovšie klebety.

Za spoluprácu darovala ahojmama.sk Jane Chvostekovej a jej rodine knihu Časozberná kronika našej rodiny od vydavateľstva Babičkárstvo, a 30-eurovú poukážku na nákup v Klenotníctve Aurum. Za ceny ďakujeme.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >