Matematika je zábava! Navštívte medzinárodnú interaktívnu výstavu

TASR, 22. septembra 2019 o 23:54

Detské zážitkové centrum Aha! Miesto detských objavov v Prešove pozýva na medzinárodnú interaktívnu výstavu pod názvom Aha! Krásna matematika. Výstava je zapožičaná od vedeckého centra Hevelianum v Gdaňsku a doplnená exponátmi z univerzity v nemeckom Trieri.

Matematika môže byť aj zábavná, len sa jej nebáť.

Foto: TV7 Prešov

Výstava potrvá do 22. decembra. Návštevníci budú mať možnosť zistiť, že čísla, grafy a matematické zákony dokážu byť zábavné a že to ide aj bez kalkulačky či počítača.

Výstava ponúka podľa organizátorov cestu do sveta logických hádaniek a skladačiek. Vytvára priestor pre predstavivosť, kde sú tvary postavené z tangramov, blokov či loptičiek. Deti sa tak môžu nenápadne pomocou hry dostať do tajomstiev matematiky.

„Mnohé matematické zákony sa dajú krásne graficky znázorniť alebo rozpohybovať a takéto podanie je pre deti ľahšie pochopiteľné a atraktívnejšie. Okrem takéhoto nenápadného učenia sa však deti môžu naozaj vyhrať so skladačkami a stavebnicami, každý si určite nájde niečo, čo ho zaujíma," priblížila samotnú výstavu Petra Vancová z Aha! Miesto detských objavov.

Na výstave sa návštevníci oboznámia s Pytagorovou vetou, dozvedia sa o Eulerovej kružnici, Ludolfovom čísle či Möbiovej páske. Tvorí ju viac ako 25 stanovíšť, ktoré dopĺňajú informácie na tabletoch.

„Zatiaľ čo v klasickom formálnom vzdelávaní vnímame informácie predovšetkým prostredníctvom zraku, u nás chceme deťom umožniť zapájať aj ostatné zmysly. U detí je prirodzené, že nechcú ostať len pri vizuálnom vnímaní, ale túžia predovšetkým po hmatovom zážitku. Ak vytvoríme deťom možnosť aktívne zapojiť všetky zmysly v procese učenia, podporíme nielen ich záujem a motiváciu vzdelávať sa do budúcna, ale pomôžeme im zapamätať si takmer dvojnásobne viac," doplnila jedna zo zakladateliek centra Zuzana Banda.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >