Malá škola v prírode. V Bratislave otvorili enviroučebňu Sandberg

SITA, TASR, gb, 9. apríla 2019 o 09:33

Bratislavské regionálne ochranárske združenie v spolupráci s mestskou časťou Devínska Nová Ves predstavilo novú prírodnú enviroučebňu Sandberg. Učebňa sa nachádza na jednom z najcennejších prírodných miest Bratislavy, v Národnej prírodnej rezervácii Devínska kobyla – lokalita Na Skale. Ide o nový jedinečný altánok, ktorý bude poskytovať zázemie pre výučbu environmentálnej výchovy v prírode.

Enviroučebňa Sandberg.

Foto: TASR

V altánku je sedenie pre 20 detí, pracovný stôl, magnetická tabuľa a ďalšie výchovno-vzdelávacie prvky, informoval Andrej Devečka z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia. „Zázemie budú využívať už existujúce zabehnuté envirovýchovné programy a iniciatívy, ako aj aktivity, ktoré budú realizované v rámci prebiehajúceho cezhraničného projektu Interreg, a ktoré bude zastrešovať mestská časť," píše samospráva.

Na základných a stredných školách sú povinnou súčasťou obsahu vzdelávania aj prierezové témy, do ktorých spadá taktiež environmentálna výchova. Ministerstvo školstva uvádza, že každoročne vyčleňuje 50 000 eur pre školy na rozvojové projekty zamerané na podporu a rozvoj environmentálnej výchovy a vzdelávania v základných a stredných školách pod názvom Enviroprojekt, Zdravie a bezpečnosť v školách, Zdravie na tanieri a iné.

Výzvy na podávanie žiadostí sú zverejnené na webovej stránke rezortu školstva v časti Regionálne školstvo. Praktickými výstupmi projektov je množstvo seminárov, súťaží, workshopov alebo metodických materiálov, pracovných zošitov a listov. Ministerstvo ďalej konštatuje, že v rôznych regiónoch Slovenska si žiaci budujú náučné chodníky, čistia časti chránených území, vodných tokov i kultúrnych pamiatok, realizujú programy sociálnej pomoci, zdravej výživy, riešia problémy s využitím energie, obnoviteľných zdrojov alebo sa zaoberajú problematikou odpadu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >